Search
Close this search box.

Els sou mitjà del sector financer creix un 21% i arriba als 4.800 euros

Els salaris augmenten més de 800 euros del maig de l’any passat al mateix mes del 2018

Els sous dels treballadors del sector financer han crescut un 20,8% en un any. Del maig de l’any passat al mateix mes d’aquest 2018, el salari mitjà ha passat dels 4.013 als 4.848 euros mensuals. Els més de 800 euros d’augment consoliden les finances en la posició capdavantera a la llista dels sectors amb millors condicions salarials del país. 
 
Al segon lloc del rànquing, i amb molta diferència respecte al líder, es troba l’àmbit de la producció i distribució d’energia, gas i aigua. Els seus empleats cobren, de mitjana, 2.907 euros, un 5,7% més que al maig de l’any passat. Pel que fa als percentatges, per sota del sector de les finances, el que ha vist un major increment en el seu salari mitjà és el sector de les activitats sanitàries, veterinàries i serveis socials. Els salaris mitjans registrats han crescut un 8,8% durant el mateix període de temps. 

Els comerciants, poc afavorits

Tot i que les dades del Departament d’Estadística del Govern mostren un augment general dels sous del 5%, les xifres absolutes mostren una realitat més dura per als comerciants. 

El sou mitjà dels que es dediquen al comerç al detall és de 1.662 euros, un 4,7% més que al maig de l’any passat. I aquesta mitjana també inclou els directius i empresaris del sector. Els empleats del comerç a l’engròs i els intermediaris del comerç cobren prop de 1.955 euros, un 1,3% més que el registrat el maig passat. 

D’altra banda, les retribucions més baixes les reben les persones que es dediquen al treball domèstic. El personal que neteja les llars cobra menys de 1.400 euros. Immediatament per sobre es troba el sector de l’agricultura, ramaderia, caça i silvicultura, amb treballadors que perceben al voltant de 1.533 euros al mes, un 4,6% més que l’any passat. 

El salari mitjà, poc representatiu

Les xifres desglossades per sectors fan entendre el perquè de la poca representativitat del salari mitjà d’Andorra, que supera els 2.100 euros. Les estadístiques poden ser molt enganyoses, i més en un país en què hi ha tanta diferència entre l’estatus econòmic del personal de les finances amb el de la resta d’activitats laborals. 

Per tant, tot i que la mitjana superi els 2.100 euros mensuals, la majoria de la població no arriba a aquest llindar. De fet, segons dades del Govern, un 68% dels treballadors de Principat cobren un sou inferior al mitjà. Només el 32% restant assoleix o supera aquest límit. 
L’indicador econòmic que ofereix una visió més real del mercat laboral en un país és el sou medià, o també anomenat, el sou més freqüent. A Andorra, el salari més habitual ronda els 1.700 euros. 

La contractació de treballadors de la construcció s’incrementa

Les dades d’Estadística mostren un repunt en el sector de la construcció, que compta amb 3.047 treballadors, 184 més que fa un any. A banda d’aquest augment del 6,4% en la contractació de personal, la informació publicada pel Govern mostra que els salaris dels treballadors d’aquest àmbit també s’han incrementat. Concretament, al maig d’aquest any, el sou mitjà era de 2.105 euros mensuals, 102 euros més del registrat el maig de l’any passat. El nombre d’assalariats en el sector immobiliari ha crescut un 8%, però els preus dels lloguers continuen sent una de les preocupacions principals dels residents. 

El gerent de l’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra (Acoda), Víctor Filloy, va detallar a aquest periòdic que l’evolució a l’alça s’explica per l’activació de l’obra pública per part dels comuns durant aquest any. «En el moment en què es reactiva, els sous solen començar a millorar una mica», va apuntar Filloy. «La millora és per l’obra pública i la rehabilitació d’edificis. L’obra privada està aturada», va afegir. 

Filloy creu que l’any vinent podria tornar a disminuir perquè «serà un any electoral, els pressupostos arribaran una mica més tard i el sostre d’endeutament dels comuns serà més limitat». També va ressaltar que el creixement del sector ha de seguir un ritme sostingut. «Un creixement ràpid no el vol ningú, la crisi ja va demostrar-ne les conseqüències», va dir Filloy. 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
President de la Comissió d’Estudi de Creixement Sostenible
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu