Search
Close this search box.

Menys de 400 aturats

Els inscrits en recerca de feina baixen el juliol un 7,3% respecte al juny i un 46,6% en un any

Les xifres de persones inscrites al Servei d’Ocupació en recerca de feina continuen a la baixa. De fet, segons ha revelat avui el Departament d’Estadística, aquest mes de juliol han baixat de 400 i s’han situat en 380, un 7,3% inferior al mes anterior (juny, 410) i un 46,6% menys que ara fa un any (juliol del 2021, 711). «Són uns indicadors molt bons, ja que ens hem de remuntar al 2018 per tenir unes dades similars, i si fem una lectura més acurada, restant els refugiats ucraïnesos, hem d’anar fins al 2007-2008», ha recordat el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo. «Això indica –ha afegit– que hi ha una bona recuperació postcovid i es fa evident que la crisi era més per factors conjunturals que no pas estructurals». 

Gallardo considera que la campanya de quotes d’estiu «està funcionant» i que «mirem amb optimisme» la temporada d’hivern. «La prova pilot ha estat positiva per part de tots els sectors que demanaven mà d’obra, i ara, tal com volien, tindran continuïtat després de l’estiu», ha manifestat el ministre d’Economia. A més, «segurament quan tanquem la xifra d’estiu estarem per sota dels 380 inscrits en recerca de feina, la qual cosa significa el 0,9% de la massa salarial, en un moment en què s’ha augmentat la població». Al mateix temps, ha reconegut que a l’inici de la tardor hi pugui haver un repunt d’aturats.

Un dels sectors importants per a l’economia del país, la construcció, patirà un alentiment a Andorra i a la resta d’Europa, segons ha assegurat Gallardo citant fonts d’experts. «Ens preocupa relativament, perquè la davallada pot provocar un transvasament de treballadors en altres sectors i, a més, ara estem en un moment en què cal una reflexió sobre el país que volem, el model constructiu o les càrregues de població assumibles, i això ens servirà per ressituar el sector i el seu impacte en el nostre PIB», ha augurat Gallardo.

Les xifres d’aturats han davallat de manera constant des del febrer del 2021 –en aquell moment, hi havia 1.323 persones inscrites–. El pic amb el màxim d’inscrits va ser tot just després de la irrupció de la pandèmia, el maig del 2020, quan hi havia 1.761 persones apuntades al Servei d’Ocupació. 

Pel que fa als demandants de millora de feina a final del mes passat va ser de 324 (352 el mes anterior), fet que representa una variació mensual del -8,0% i una variació del -47,7% respecte al juliol de l’any 2021 (619 persones).

Les xifres són les millors des del 2018 i, si es resten els refugiats ucraïnesos, des del 2008

Per altra banda, el nombre total de llocs de treball oferts per part del Servei d’Ocupació a final de juliol va ser de 1.381 (1.371 el mes anterior), equivalent a una variació mensual del +0,7% i una variació del +36,9% respecte al juliol de l’any 2021 (1.009 ofertes de treball). Pel que fa a les contractacions, durant el mes de juliol 24 persones han trobat feina gràcies a aquest servei, i cinc mitjançant els programes de treball temporal. A través del programa de millora de l’ocupabilitat al sector públic s’han contractat dues persones, i tres a través del privat.

Una altra dada significativa que va donar a conèixer ahir el Departament d’Estadística fa referència a l’ajut per desocupació involuntària. Així, el juliol només se’n van concedir 19, un -17,4% respecte al mes anterior (23 persones) i un -89,1% respecte al juliol de l’any anterior (175).

Durant la compareixença davant els mitjans de comunicació, el titular de Presidència, Economia i Empresa s’ha referit als cursos de formació i capacitació que s’impulsen des del Servei d’Ocupació. En aquest sentit, ha explicat que s’està elaborant un catàleg de totes les formacions amb el Consell Econòmic i Social, amb l’objectiu d’oferir alguna formació més de cara a la tardor.

Quant a les jornades que es fan a territoris veïns per donar a conèixer l’oferta laboral d’Andorra, el ministre ha indicat que «a banda de les que fem a la Seu d’Urgell i l’Arieja, estem pensant de fer-ne alguna altra una mica més lluny, en territoris amb una alta demanda a l’estiu i que a l’hivern no en tenen tanta».

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Conseller de la minoria de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu