Search
Close this search box.

Andorra progressa en la lluita contra el blanqueig de capitals

El Consell d’Europa també demana al Principat més esforços per evitar el finançament del terrorisme

L’òrgan del Consell d’Europa destinat a la lluita contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme, més conegut com a Moneyval, va emetre ahir el les conclusions relatives al segon informe d’avaluació mútua del cinquè cicle –iniciat el 2017–, en el qual va constatar els progressos efectuats per Andorra en matèria de blanqueig de capitals. Amb tot, l’informe també evidencia que el país té deures pendents a l’hora d’implementar mesures per evitar el finançament del terrorisme. 

En aquest sentit, el Moneyval destaca que Andorra va complir amb la condició «d’àmpliament conforme» en 27 de les 40 recomanacions realitzades pel Grup d’Acció Financera (GAFI). De fet, en tres d’aquestes observacions –transparència i titularitat dels acords legals, regulació i supervisió de les institucions financeres i, per últim, supervisió de professions no financeres– s’ha pogut passar de la categoria de «parcialment conforme» a «àmpliament conforme» respecte al darrer informe gràcies als avenços legislatius. A més, hi ha un total de 10 indicadors que es mantenen en grau «d’acompliment total».

Per tot plegat, el ministre de Finances, Eric Jover, va treure pit del seguiment efectuat pel comité d’experts que integra el Consell d’Europa en aquesta matèria. «Som el tercer país de les 32 jurisdiccions que conformen el Moneyval amb el millor posicionament pel que fa a la conformitat normativa dels estàndards internacionals», va pronunciar Jover, qui va subratllar que aquesta posició puja fins al primer esglaó si només es tenen en compte els indicadors d’eficiència. «Ens hem de felicitar perquè la nostra valoració no havia estat mai tant bona. Continuem avançant cap al reconeixement internacional», va afirmar el ministre de Finances.

Deures pendents

De totes maneres, el Moneyval també va estirar de les orelles a Andorra per la prevenció de riscos en relació a l’abús del finançament del terrorisme en el sector sense ànim de lucre, ja que considera que malgrat els avenços d’aquest dèficit «no s’han donat passos  suficients per promoure la supervisió i el control» d’aquest risc. «Consideren que els elements de control que tenim no són suficients, però nosaltres coneixem el nostre teixit associatiu i sabem que és petit i no belluga molts diners», va opinar Jover, qui va admetre que faran «un treball d’informació més correcte».

La segona recomanació fa referència a la necessitat d’aplicar un procés d’identificació oportú de les persones físiques o jurídiques que controlen accions. Sobre aquest aspecte, el ministre de Finances va reconèixer que «hem de continuar treballant en els beneficiaris efectius a la societat perquè quedin clarament identificats».

En darrer lloc, el Moneyval també va picar el crostó a Andorra pel que fa a la ratificació de tractats internacionals, tot i que és conscient que ha fet «passos de gegant» per homologar la seva legislació.  «Som un Estat que vam començar a participar en tractats internacionals relativament de manera tardana», va excusar-se Jover. Així doncs, l’Executiu crearà una comissió intergovernamental per tal d’avançar cap a l’adhesió d’alguns tractats judicials «que puguin millorar-nos la nota», com és el cas dels relacionats amb la cooperació judicial. 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Conseller de la minoria de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu