El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, i la presidenta del Mouvement des enterprises de France Occitanie (Medef Occitanie), Sophie Garcia, van signar ahir un acord de cooperació amb l’objectiu de reafirmar i potenciar la cooperació empresarial entre Andorra i la regió d’Occitània, fomentar la col·laboració entre les empreses andorranes i les del sud de França, i impulsar iniciatives transfrontereres que revitalitzin l’economia dels dos països.
Segons Cadena, l’acord permetrà «treballar alhora en problemes que tenim conjuntament entre el Principat i les regions veïnes, sobretot pel costat francès». Es tracta d’un plantejament similar «al que es va fer fa un parell de mesos amb el Foment del Treball del costat de Catalunya». Així doncs, el president de la CEA va assenyalar que «els projectes seran per continuar desenvolupant accions conjuntes pel bé de les companyies tant d’Occitània com d’Andorra».
En concret, el conveni preveu reforçar l’assistència necessària per a l’organització de visites de negoci per als seus membres en els països respectius, intercanviar informació econòmica, comercial i legal, i prestar assistència mútua en matèria de cooperació internacional sobre projectes conjunts d’integració, entre d’altes aspectes. A més, el president de la CEA va destacar que «s’han de millorar les vies de comunicació».
Cadena va remarcar la voluntat de la CEA de recuperar l’equilibri històric entre Espanya i França al país i va ressaltar que «necessitem la comprensió i la voluntat política de les institucions de Tolosa, Barcelona, París, Madrid, Brussel·les i, per descomptat del país, per tal que Andorra pugui assumir la missió històrica de contribuir al desenvolupament econòmic d’aquesta part dels Pirineus».
Per la seva part, Garcia va assenyalar «la bona predisposició de la patronal francesa de treballar plegats i fer d’aquesta trobada, la primera de molts i profitosos encontres». A més, va subratllar que «cal treballar plegats per reactivar econòmicament tota aquesta zona» amb la col·laboració empresarial dels dos vessants dels Pirineus.
D’altra banda, la sessió de treball va comptar amb diverses intervencions que van ajudar a donar a conèixer el país. La primera va anar a càrrec d’Andorra Business, que va exposar el nou model de país i la transformació que ha viscut el Principat en l’última dècada: un procés d’obertura i normalització que ha de portar a diversificar l’economia i enfortir els vincles econòmics i comercials amb els països veïns.
La segona participació la va dur a terme de la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, que va anunciar els detalls del programa de cooperació entre Occitània i Andorra que s’està desplegant actualment. Així mateix, la ministra va fer un breu resum de les negociacions de l’acord d’associació amb la Unió Europea, l’objectiu del qual és l’accés equilibrat del Principat al mercat interior europeu.
En la darrera, el ministre d’Ordenament Territorial, Víctor Filloy, va presentar el pla d’infraestructures viàries previstes entre Andorra i França.
Finalment, i després de la signatura del conveni, la sessió de treball va continuar amb un intercanvi d’opinions i experiències entre els diferents participants amb el propòsit de començar a establir contactes transfronterers en diferents àmbits empresarials.