La Seu Vella de Lleida no formarà part de la candidatura transnacional a Patrimoni Mundial de la Unesco ‘Els testimonis materials de la construcció de l’Estat dels Pirineus: el Coprincipat d’Andorra’. Així ho ha decidit el Comitè de Pilotatge (COPIL) del projecte en la reunió celebrada aquest dijous al Principat, en el marc d’una visita destinada a avaluar l’evolució de la candidatura.
Segons fonts coneixedores del procés, la decisió es fonamenta en l’informe tècnic presentat pels comitès redactor i científic de la candidatura el desembre passat. Aquest document conclou que el conjunt monumental de la Seu Vella no encaixa amb el “relat” establert en el projecte, ja que cada element patrimonial seleccionat ha de tenir un “significat específic” en la configuració històrica del Coprincipat d’Andorra.
Els motius de l’exclusió responen a criteris històrics, científics i geogràfics. Tot i que la signatura dels Pariatges d’Andorra va tenir lloc a Lleida, el comitè considera que aquest fet constitueix una aportació “puntual” i que el Turó de la Seu Vella no ha tingut un paper determinant en la formació del Coprincipat.
A la reunió hi han assistit representants institucionals dels coprínceps; de les ambaixades de França i Espanya; del Ministeri de Cultura i Esports espanyol; del Ministeri de Cultura francès; del Ministeri de Cultura, Joventut i Esports, i del Ministeri d’Afers Exteriors d’Andorra, així com del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, del Consell Departamental de l’Arieja i de la Comissió Andorrana de la UNESCO.
Durant la trobada s’ha analitzat l’estat actual de la candidatura i s’han definit les prioritats i el calendari de treball per als pròxims mesos. Com a part del procés de difusió, s’ha iniciat la producció i distribució de material informatiu, com ara fulletons i panells explicatius que s’instal·laran als monuments i espais integrats en la candidatura.
Des de la vuitena reunió del Comitè, que va tenir lloc a Andorra l’any 2023, s’han organitzat diverses trobades, entre les quals una reunió a Foix l’abril del 2024 i un seminari especialitzat en la gestió d’elements patrimonials en sèrie. A més, han mantingut sessions de treball el Comitè de Redacció, el Comitè Científic i el Grup de Treball de Turisme i Cultura per avançar en les diferents línies del projecte.