Selena Soro és la guanyadora del novè Premi Carlemany per al Foment de la Lectura, dotat pel Govern i el Grup 62 amb 8.500 euros, amb l’obra Misteris de la boira. La guardonada va recollir el premi ahir a la tarda en un acte en petit format en el qual hi ha participat la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, i la directora de l’editorial de Columna Edicions, Glòria Gasch. Tal com va explicar Soro, la novel·la tracta sobre l’amor universal i «volia que una part del llibre fos una denúncia en positiu». Un dels objectius és que el lector quan acabi hagi canviat la seva forma de pensar sobre l’amor, ja que hi ha moltes maneres d’estimar i «pugui obrir ments», va destacar l’autora. A més, va ressaltar que es tracta d’un llibre que no només està encarat al públic juvenil, també comentant que ha interessat a dues padrines de 85 anys. Gasch va definir el llibre com un crossover, ja que tant pot passar de fills a pares com de pares a fills.
L’obra és la primera novel·la de l’autora i és la primera part d’una saga en la qual vol tractar la temàtica de l’amor universal, ja que ella de jove, en els llibres que llegia, trobava a faltar més diversitat. «Quina millor manera de parlar sobre l’amor, que prohibint-lo», va explicar Soro, qui va manifestar que la història transcorre en una terra fosca on el tirà Kavega ha prohibit qualsevol mena d’amor i per a fer-ho ha creat un sistema de buròcrates on tothom està molt enfeinat per no tenir temps a estimar. Per contra, va expressar que hi ha una part de la població que es resisteix a no estimar, els rebels, els quals se’ls castiga i «se’ls intenta reeducar amb tècniques ambientades amb les quals s’utilitzava durant el franquisme». Dins d’aquest món apareix la protagonista, la Gala, una noia que van amagar perquè és l’única que pot derrotar el tirà. Tot i així, el govern l’atrapa i li ofereix un poder. «Se la posa en un dilema», va indicar l’autora, i s’observa una transformació de la protagonista. L’obra toca diversos temes foscos com pot ser l’explotació i un dels elements importants són els paisatges. A més, Soro va declarar que l’obra està inspirada en els diversos mons fantàstics que llegia quan era jove. Per la seva banda, Gasch va destacar la importància que sorgeixin novel·les fantàstiques en llengua catalana, ja que hi ha pocs escriptors que ho facin i la majoria dels llibres són traduccions d’altres llengües.
Durant l’acte, la ministra va lloar el format del concurs, el qual es troba consolidat, i que permet que alumnes dels tres sistemes educatius del país esdevinguin els actors principals del procés decisori. En aquesta edició s’han presentat dotze originals. L’editorial Columna va fer la primera selecció i actualment les obres estan en mans del consell lector.