Art i memòria a la plaça Rocacorba

Un pastor de Bixessarri inspira un nou mural que connecta tradició i modernitat a Sant Julià de Lòria

'Paisatge amb ànima', de Naiara Galdós, s’integra dins el projecte cultural ‘Murs que parlen’ i ret homenatge als pastors i la transhumància

L’artista andorrana Naiara Galdós i el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Cerni Cairat, han inaugurat aquest dimecres una nova obra mural a la parròquia. Situada a l’accés de la plaça Rocacorba, la peça, titulada ‘Paisatge amb ànima’, ofereix una reinterpretació contemporània d’una escena antiga: un pastor de Bixessarri davant del Santuari de Canòlic. La composició, de gran format, forma part del projecte ‘Murs que parlen’, impulsat pel comú per donar visibilitat al patrimoni artístic i natural local.

Segons ha explicat Galdós, els colors de l’obra tenen un simbolisme molt marcat: el vermell, inspirat en l’art romànic i en els vitralls, aporta intensitat; el negre dona forma i defineix les figures, i el verd evoca la natura, la transhumància i la connexió profunda amb l’entorn. “Són elements centrals en aquesta obra”, ha afirmat. Tot i que la seva trajectòria artística se centra habitualment en propostes més abstractes, Galdós ha destacat que el projecte ha estat especialment motivador. “Tinc vertigen i l’alçada del mur em va suposar un repte, però tot i així ha estat un procés creatiu molt divertit, sobretot per la interacció amb la gent, que és el que més aprecio quan faig murals”, ha dit, subratllant que aquest tipus de treballs li permeten compartir el procés amb el públic, a diferència del seu dia a dia habitual en el taller.

La consellera de Cultura, Teresa Areny, ha recordat que aquesta és la sisena obra del projecte ‘Murs que parlen’, iniciat durant el mandat anterior amb l’objectiu de promoure la cultura i el paisatge de la parròquia. En aquest cas, la temàtica del mural s’ha vinculat al vintè aniversari de la declaració de la Vall del Madriu–Perafita–Claror com a patrimoni de la humanitat i a la primera fira de la transhumància. “Vam voler aprofitar aquestes efemèrides per convocar un concurs basat en una fotografia cedida per la Fundació Reig”, ha explicat. El moment escollit per a la creació no és casual: “Vam esperar a la primavera per poder pintar-lo amb condicions favorables i fer coincidir la inauguració amb la setmana de l’aplec de Canòlic”, ha afegit Areny.

Finalment, Cairat ha remarcat que ‘Paisatge amb ànima’ “ha sabut reflectir la tradició a través d’una mirada contemporània” i ha volgut destacar el caràcter commemoratiu de l’obra: “És un homenatge a totes les generacions de pastors i ramaders que han mantingut un vincle amb la muntanya”.

Publicitat
Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes culturals
Membre de l’Acadèmia Nacional de Tango de l’Argentina
Cineasta
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu