L’artista multidisciplinari Sergi Mas (Barcelona, 1930) i el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila van signar ahir un conveni per a l’obertura d’una sala amb el nom de l’artista a l’Escola d’Art del comú, la primera que va néixer al país i que el mateix Mas va ajudar a posar dempeus el 1981. La sala es convertirà, a partir d’ara, en el taller compartit entre Mas i els diferents alumnes de l’escola, després que l’octogenari arrelat a la parròquia des de fa 60 anys hagi hagut d’abandonar el seu estudi d’Aixovall. Encara que Mas segueix dibuixant al seu lloc de residència actual, al centre de la parròquia, «la idea és que ell vingui aquí a utilitzar el torn i el que necessiti que, en la mesura de les seves possibilitats, col·labori en alguna de les classes, juntament amb els professors, o que intercanviï inquietuds amb els alumnes», va explicar la responsable de l’Escola d’Art, Úrsula Borja. A més, Sergi Mas ha cedit al comú algunes de les seves rajoles ceràmiques ja enllestides així com alguns materials per treballar. L’artista, qui va arribar a Andorra els anys 60 i ha fet tota la seva vida a Sant Julià de Lòria va assegurar: «Estic molt agraït, és una sensació molt bona, de sentir-me valorat i que el temps no ha passat en va».
Noves generacions d’artistes
Sergi Mas va ser professor de l’Escola d’Art entre 1981 i 1995, així que aquest espai el porta de tornada i a retrobar els artistes en fase incipient de la parròquia, com fa anys estava acostumat, encara que mai ha estat una persona de difícil accés per aquells que han anat a buscar el seu consell. Segons l’artista, el més important per transmetre als joves és «que li interessi saber qui és i d’on ve, per saber cap a on vol anar amb una perspectiva àmplia». «Tota la meva obra ha estat dedicada als costums, fins i tot la poca obra escrita que tinc. Tot això estava en decadència a Andorra quan vaig arribar i a poc a poc s’ha aconseguit mantenir-ho, això és important de recordar», va afegir Mas en referència a la importància que té que les noves generacions d’artistes no oblidin les arrels. Responent a la pregunta de quins consells i com dona als més joves, Mas va assegurar que «cadascú té el seu llenguatge i el meu, si es pot dir així, és l’art». L’acte oficial de signatura del conveni per a l’obertura d’aquest espai amb el nom de l’artista, s’han repintat algunes parets i s’ha serigrafiat el seu nom, va tenir lloc ahir i durant aquest el cònsol no va estalviar en elogis per al mestre Mas, «un home molt estimat i un treballador incansable», el va definir.
Diada de Canòlich
El comú estendrà els seus reconeixements a Mas coincidint amb la Diada de Canòlich, l’últim cap de setmana d’aquest mes. La revista monogràfica que conté el programa de festes s’ha il·lustrat aquest any íntegrament amb obres de Sergi Mas, que col·labora amb la publicació des del primer número del 1972 i qui ha inclòs el santuari de Canòlich en algunes de les seves obres.