Search
Close this search box.

Ordino homenatja els ‘Estripagecs’ amb una escultura al Parc de Sorteny

L’obra vol ser una finestra oberta als vents del paisatge andorrà

Aprofitant l’embolcall de l’Andorra Land Art, el comú d’Ordino instal·larà l’escultura ‘Estripagecs’ al Parc Natural de Sorteny, gràcies al patrocini de diversos mecenes particulars i una aportació econòmica del propi Comú. 
L’estructura, creada per l’artista Pere Moles, està formada per cinc tòtems –de vuit metres d’alçada cadascun– i està composada per rèpliques a mida gegant dels estripagecs que encara es poden veure a moltes bordes d’Ordino. 
Segons comenta el propi autor, ‘Estripagecs’ ha estat concebut com  una «finestra oberta als quatre vents del paisatge andorrà». La seva ubicació té un lloc molt elevat, al qual s’ha d’accedir caminant i contribueix a fer de la visita «una experiència artística contemplativa, amb la qual vull oferir a l’espectador un element de reflexió, no només sobre la nostra tradició, sinó també sobre l’essència d’aquest país de muntanyes». 
 
D’aquesta manera, els grans tòtems que sorgeixen de dins la terra i s’enlairen cap al cel serveixen per tancar i obrir el paisatge, com fan les finestres, opaques i transparents alhora. A més, Moles vol incloure a l’escultura un cert esperit totemista, a l’estil dels éssers sobrenaturals que, en certes cultures, esdevenen el centre de la seva mitologia. 
 
Andorra Land Art / Gràcies a les seves característiques, l’Andorra Land Art no és només un certamen que permet veure durant un mes obres artístiques emmarcades en la natura o en el patrimoni arquitectònic, sinó que dóna l’oportunitat perquè determinades escultures quedin en propietat dels Comuns i per tant, esdevinguin obres permanents. Com ha estat el cas de l’obra totemista ’Estripagecs’.
 
Orígen dels estripagecs /Es denomina amb aquest mot als barrots metàl·lics amb punxes irregulars cap als laterals que hi ha a les finestres de les bordes i de les cases antigues de la vall. El nom ve del fet que tenien com a objectiu estripar els ‘gecs’ (jaquetes) dels lladres que intentaven passar entre els barrots. 
 
D’aquesta manera, es va convertir en un element més del patrimoni cultural i arquitectònic del país que l’autor de l’obra ha volgut posar en valor amb l’escultura que amenitzarà l’espai del Parc Natural de Sorteny.  
Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes culturals
Escriptor
Dramaturga i actriu
Artista del Brasil
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu