Proposta conjunta de dues galeries d’Escaldes-Engordany amb Sonia Bermúdez com a nexe d’unió i una causa solidària al darrere. L’artista inaugurava ahir als dos centres Mapes i migracions, en una mostra d’art multidisciplinari en la qual les fronteres, tant físiques com mentals, tenen un paper rellevant per transmetre la necessitat que sempre ha tingut l’home de conèixer món i d’anar d’un lloc a l’altre perseguint els objectius propis, i en alguns casos somnis.
Art al set i Taranmana recullen l’obra de Bermúdez, que va pensar fer amb les responsables de les galeries «alguna cosa diferent», assegura l’artista, en un concepte en dues instal·lacions de la parròquia que permet, en si, també fer una mena de viatge, com «passejar i travessar el riu» per unir els dos punts expositius. Es tracta de crear sinergies perquè «és difícil fer venir gent a les galeries a Andorra. En canvi, hi ha persones d’aquí que quan van a Barcelona compren obres als mateixos artistes que porten» al Principat. Part dels beneficis de les obres que es posen a la venda van dirigits als projectes de formació a Lima que desenvolupa l’Anglo Peruvian Society de Londres, per treballar amb persones de barris desfavorits de la capital peruana que tenen risc d’exclusió social.
A Mapes i migracions tracta de mostrar «el lloc on viu la humanitat», perquè «els artistes no creiem en el concepte de país com a estat», ja que aquest és «un concepte polític» creat de manera artificial pels governants al llarg de la història. De la mateixa manera que «les energies es mouen», també ho fan les persones, amb una evolució constant, ja que «abans molta gent no tenia ni idea dels llocs», i ara en canvi, amb les facilitats que aporten els mitjans de transport i els preus, «el moviment és constant». Tothom té les seves circumstàncies i a l’hora de migrar uns ho fan per necessitat, i altres per plaer. «Les migracions sempre han existit. La gent viatja per canviar la seva vida, com a experiència», assenyala Bermúdez, remarcant que «l’home sempre vol anar a un altre lloc per millorar, ni que sigui poèticament. Per conèixer que hi ha en altres indrets».
L’artista valora que «l’home sempre vol anar a un altre lloc per millorar» la seva vida
A les exposicions es pot veure art multidisciplinari, art textil barrejant materials com sedes, paper d’arròs o cotó, amb altres com el plàstic. A més del vessant solidari, la mostra també el té sostenible, tenint en compte que «utilitzant plàstic, és material que no arriba al mar». A les dues galeries se segueix la mateixa línia. També ho fa amb els pintors i les seves pintures. «Els mostro una metodologia, perquè ningú els hi ensenya que han d’acabar la pintura, ja que si va a la paret no va a l’aigua. Es deixen els pots a les escombraries i no desapareixen per art de màgia».
Un element comú a les obres que es poden veure a Escaldes són els mapes. Aquests, «abans eren una manera de marcar un espai, però molt poc fiables tot i que deu ni do la feina que van fer els que els van crear amb el que comptaven a la seva època. Ara tot és diferent i amb Google la fiabilitat és del 100%». Al mapa, per petit que sigui el país, es troba Andorra, que per a Bermúdez és «l’últim secret d’Europa, el lloc menys conegut» del continent.