El Consell General d’Andorra la Vella acull un any més l’exposició Festes de foc als Pirineus, una mostra fotogràfica complementada amb textos i informacions que desenvolupa la història d’aquestes celebracions patrimonials.
Així, l’exposició recull com coincidint amb l’arribada del solstici d’estiu, a bona part dels pobles del Pirineu s’hi celebren les festes de foc de les falles, haros i brandons. Uns esdeveniments que van agafar encara més força quan l’1 de desembre passat la UNESCO va declarar aquesta tradició d’origen ancestral patrimoni cultural immaterial de la humanitat. Una declaració que no només suposa el màxim reconeixement, sinó que també assegura la salvaguarda de la tradició i la seva projecció futura. L’exposició mostra els diferents tipus de falles, les formes que prenen tant en la confecció i la tipologia com en la manera de manipular-les i les variacions que responen a les especificitats locals dels pobles arreu del Pirineu. També s’hi inclou en aquesta modalitat de celebració les festes de foc que en dos pobles del Prepirineu es celebren durant el solstici d’hivern.
L’exposició està organitzada per l’Associació de Fallaires d’Andorra la Vella i compta amb la col·laboració del Consell General i el Comú d’Andorra la Vella en el marc dels actes de la capitalitat cultural iberoamericana.
La mostra ha estat elaborada per la Generalitat de Catalunya i normalment està exposada al Museu d’Història de Catalunya, però de forma itinerant es desplaça pels diferents pobles fallaires arribant ara a Andorra. Tot i que la inauguració es farà el dia 29 de març, l’exposició ja es pot visitar de forma gratuïta des del passat dijous fins el 30 d’abril.
Associacó Fallaires / L’Associació de Fallaires d’Andorra la Vella té el propòsit d’ensenyar, divulgar i preservar la tradició de la cremada de falles de Sant Joan. L’entitat va néixer l’any 2013 «per representa totes les persones que vetllen i fan possible la festa de foc».