La 8a Trobada de Fallaires del Pirineu tindrà lloc aquest cap de setmana a Andorra la Vella amb diversos actes, com una taula rodona amb representants de diferents béns culturals i naturals declarats patrimoni de la humanitat, que reflexionaran al voltant del significat de la declaració de la Unesco.
Les Festes del Foc del Solstici d’Estiu als Pirineus va obtenir el passat desembre la declaració de la Unesco com a patrimoni cultural immaterial. I ara se’n fa ressò amb l’obtenció del premi Alimara Especial per tractar-se d’un producte turístic que, segons el jurat, «salvaguarda les tradicions i, a la vegada, uneix Patrimoni Cultural i Natural amb un abast que va més enllà de les fronteres», ja que implica a 63 pobles, 17 a Catalunya, 9 a l’Aragó, 3 a Andorra i 34 a França.
El guardó va ser lliurat dijous al vespre a Barcelona en el marc de La Nit dels Alimara, celebrada en el Campus internacional de Turisme, Hoteleria i Gastronomia CETT-UB. Durant la vetllada es va celebrar la 32 edició dels premis, en la qual es va fer l’acte de lliurament dels guardons a les campanyes, persones, empreses o institucions que han sobresortit –durant el 2015 i principis del 2016– per la qualitat del material generat en la promoció turística.
El premi que van obtenir les falles del Pirineu va ser recollit pels fallaires d’Andorra la Vella Joan Garreta i Laura Solsona, acompanyats per Sofia Isus, vicepresidenta de l’Associació de municipis fallaires de Catalunya, i Marcel·la Andreu de la Pobla de Segur.
Una trobada multitudinària / Durant la trobada de fallaires del cap de setmana, es comptarà amb la presència de representants de les diferents comunitats fallaires. L’esdeveniment començarà avui a les 11.00 hores amb la Reunió del Comitè Tècnic de Les Festes del Foc als solsticis als Pirineus que es durà a terme al Comú d’Andorra la Vella. Després de dinar, a les 16 hores, el síndic general, Vicenç Mateu, oferirà una recepció als fallaires en la qual s’inclou una visita al Consell General i a Casa de la Vall.
Posteriorment, a les 17:30 hores es durà a terme una taula rodona a la sala d’actes de la Llacuna, oberta al públic en general, que portarà per títol: I després de la Unesco… Què?, amb la participació de representants de béns culturals i/o naturals que han estat declarats patrimoni de la humanitat per part de la Unesco, com: Guillem Soler, de la Coordinadora de Colles Castellers de Catalunya, Ramon Felipó de la Patum de Berga, Lluís Obiols del Cant de la Sibil·la de la Seu, Joan Reguant de les Festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus, Susanna Simon de la Vall de Madriu-Perafita-Claror, i un representant del romànic de la Vall de Boí. El debat, que estarà moderat pel periodista i fallaire Albert Roig, pretén reflexionar al voltant del significat de la declaració de la Unesco com a patrimoni de la humanitat de tots aquests béns i, sobretot, de quines són les obligacions que comporta una declaració d’aquestes característiques.
Demà, a partir de les 11:30 hores, a la plaça del Consell General hi haurà una mostra de festa de cultura popular d’Andorra.