Search
Close this search box.

L’enigma del fons Plandolit

  • Els tècnics de l’Arxiu Nacional creuen que algunes imatges dels fons Roisin i el Gaussen són del fotògraf andorrà, però desconeixen com hi han anat a parar

N. SALVÀ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Modern La imatge que Plandolit va fer al cotxe de línia. Foto: ARXIU NACIONAL / FONS ARENY PLANDOLIT

Asseguren que rere cada objecte s’amaga una història i el fons de Guillem de Plandolit (1872-1932), dipositat a l’Arxiu Nacional d’Andorra (ANA), no n’és una excepció. Les imatges adquirides fa aproximadament tres anys per l’entitat conformen un dels conjunts més interessants que es tenen actualment. Les instantànies immortalitzen paisatges, costumisme i la inauguració de la carretera d’Andorra, entre molts altres temes. En total són unes 500 peces de la placa de vidre i el nitrat de cel.lulosa –amb les quals l’autor feia postals– dividides en dues parts: una que és propietat la Seu d’Urgell –amb què es va fer una exposició al 2007– i una altra que l’Arxiu Nacional va decidir adquirir dels hereus de Guillem Plandolit.

El misteri entorn del fons es va iniciar quan els tècnics van començar a revisar el material adquirit. “Alguns dels negatius em sonaven d’haver-los vist en postals d’altres autors”, va comentar el responsable de la secció de fotografia històrica de l’ANA, Isidre Escorihuela. Llavors va ser quan van fixar-se en el fet que Plandolit tenia la curiosa mania d’escriure manualment, en algunes de les seves postals, el lloc i la data. Gràcies a aquest detall, els tècnics van començar a revistar diversos fonts documentals on es creia que podien guardar les imatges de l’andorrà. La recerca va fructificar en individuar algunes creacions de Plandolit amagades entre el recopilatori de l’arxiu Històric Focogràfic de Barcelona. Entre les 106 imatges del Principat que es creuen obres del famós postaler Lucien Roisin, n’hi hauria alguna de l’andorrà. També al fons Henri Marcel Gaussen de Tolosa hi hauria algunes imatges també de l’autor del Principat. D’altra banda, i de manera una mica menys nombrosa, també hi ha alguns exemplars en possessió d’altres autors. “En total són tres o quatre fons diferents on podem trobar imatges de Guillem”, va comentar Escorihuela.

nsalva@andorra.elperiodico.com

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes culturals
Escriptor
Dramaturga i actriu
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu