Molines Patrimonis veu la necessitat de cobrir el Jaciment arqueològic de la Margineda per evitar el «progressiu deteriorament de les estructures». Per dit motiu, l’entitat ja està treballant en una cobertura i tirarà endavant aquesta iniciativa que és, segons la mateixa empresa, «tan urgent com necessària».
Molines Patrimonis detalla que la mesura cal fer-se perquè tot jaciment arqueològic a l’aire lliure (com ho està el de la Margineda) es troba exposat als canvis de temperatura extrems i a l’acció negativa que provoquen el sol, la pluja i el gel i la proliferació de la vegetació. Tot i això, aquest cobriment tindrà un cost força elevat i necessitarà la col·laboració de tots els agents implicats, «que entenen la seva urgència per garantir la supervivència de les ruïnes medievals», puntualitza l’entitat.
Altres Actuacions / L’empresa Artifex, conservació i recreació del patrimoni arqueològic, encapçalada per l’arqueòleg José Miguel Gallego, ja ha estat realitzant diversos treballs de conservació en les estructures del Jaciment de la Margineda.
Les obres han durat dues setmanes i Molines Patrimonis, l’entitat finançadora del projecte, assegura que per ara només s’ha intervingut «en aquelles estructures que han patit pèrdues de material constructiu i en aquelles altres que estaven en perill imminent d’enderrocament».
També s’han reomplert amb sauló inorgànic algunes parts del jaciment excavades en anys anteriors fins a assolir els nivells de circulació de la fase baix medieval, la millor caracteritzada. Amb aquesta segona operació s’ha volgut garantir la consistència de les estructures muràries i evitar la degradació de les seves fonamentacions i del nivell geològic de la seva base. Aquestes mesures són cent per cent% reversibles i els criteris de presentació definitiva hauran de quedar també establerts en el futur pla director de conservació del jaciment.
Visites guiades / Les mesures preses també han millorat la circulació per l’interior del jaciment arqueològic, que des de l’any 2012 ofereix visites guiades i que ja té tancades com cada hivern la visita de diferents escoles del país, ja que més d’un centenar d’alumnes de primer de l’ESO visitaran el Jaciment el proper mes de desembre, i podran veure les actuacions que s’han fet aquestes darreres setmanes.
Detecció / El passat estiu es va poder constatar que al Jaciment de la Margineda s’havia produït l’esfondrament d’algun mur així com la caiguda d’algunes pedres, fet que va motivar que Molines Patrimonis sol·licités una inspecció al departament de Patrimoni Cultural amb l’objectiu de fer un diagnòstic de la conservació de les estructures i de les mesures de conservació preventiva que calia prendre en un termini curt de temps, per tal d’evitar una major degradació del jaciment.
Pla director / El jaciment no disposa encara d’un pla director que estableixi els criteris generals pel que fa a la conservació i consolidació de les estructures. Per aquest motiu, un cop feta l’avaluació, «es va decidir que calia prendre una sèrie de mesures correctores de màxima necessitat, tractant d’intervenir de la manera més curosa i menys agressiva i condicionant possible, pel que fa a les futures directrius que el pla director haurà d’establir en un futur en aquesta matèria», segons detalla Molines Patrimonis.