Com si fos una llàntia simbòlica, l’orgue encendrà una vegada més les esglésies d’Andorra al llarg d’un any ple de música, espiritualitat i redescobriment. El Festival Internacional Orgue&nd, que enguany celebra la seva 26a edició, arrencarà el Divendres Sant, 18 d’abril, i desplegarà una proposta sonora singular que s’estendrà fins a final d’any amb deu concerts repartits en tres temporades: primavera, estiu i hivern.
Amb el lema ‘A la llum de…‘, la programació proposa una lectura profunda de la música a través de la mirada contemporània. Cada concert esdevé una invitació a reinterpretar compositors, estils i contextos des de l’actualitat, amb noms com J.S. Bach, Tomás Luis de Victoria, Cabanilles, Liszt o Messiaen, però també a través de creació viva, improvisació i diàleg amb altres llenguatges com el cinema mut. “Posar una obra a la llum vol dir fer-la parlar avui, amb la sensibilitat del nostre temps”, ha explicat el director artístic del festival, Ignacio Ribas.
El festival s’inaugurarà amb un concert de gran intensitat emocional: Musica Ficta, sota la direcció de Raúl Mallavibarrena, interpretarà l’últim Rèquiem de Tomás Luis de Victoria. D’altres cites destacades inclouen la projecció de ‘El gabinet del Dr. Caligari’ amb música en directe de Juan de la Rubia; la presència de Wayne Marshal, i el concert de Angela Metzger, qui farà brillar l’obra de Bach des d’una perspectiva actual. També s’hi afegeixen noms com la jove promesa francesa Alma Bettencourt, qui clourà l’edició el 27 de desembre.
Els concerts tindran lloc en tres espais emblemàtics: l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella, l’església de Sant Iscle i Santa Victòria de la Massana, i Sant Pere Màrtir d’Escaldes-Engordany. Les actuacións es faran a les 21.30 hores i seran gratuïtes.
A més de la dimensió artística, el festival manté un compromís ferm amb la pedagogia i el patrimoni. Aquest any es presentarà un nou llibre dedicat als orgues d’Andorra i un recull de dibuixos escolars que apropen aquest instrument als més joves. Paral·lelament, s’ha iniciat la restauració d’un antic harmònium de Sant Esteve, peça històrica que s’espera recuperar per a ús litúrgic i concertístic en els pròxims mesos.
El festival compta amb el suport del Ministeri de Cultura, els tres comuns organitzadors, i l’Associació Amics dels Orgues de les Valls d’Andorra, que cada any fan possible aquesta cita que creix en projecció internacional.“Ens situem al nivell dels grans festivals europeus”, ha afirmat la cònsol menor d’Andorra la Vella, Olalla Losada, durant la presentació del festival, tot destacant que “ho fem amb qualitat, accés lliure i vocació educativa”.