L’Arxiu Nacional d’Andorra ha impulsat a a través de les xarxes socials la campanya Explorem el passat a través d’imatges i so amb l’objectiu de donar a conèixer el fons audiovisual de l’entitat i posar en valor el so i les imatges que conserva. La iniciativa va posar-se en marxa el passat divendres amb motiu del Dia mundial del patrimoni audiovisual, que se celebrava just ahir, i s’allargarà fins al febrer de l’any vinent, període durant el qual es publicaran diferents clips audiovisuals sobre la transformació del país en els últims 80 anys.
Concretament, es publicaran cinc càpsules que reflectiran l’Andorra que vivia i avançava de forma accelerada. De fet, va convertir-se en un territori completament diferent amb poc temps gràcies a esdeveniments com l’obertura del port d’Envalira, l’afluència massiva de turistes o el tancament de les ràdios. Precisament aquesta campanya coincideix amb la celebració dels 80 anys de la radiodifusió al país, ja que entre el 1940 i el 1980 Radio Andorra i Sud Radio van estar emetent des del Principat malgrat la disconformitat de les autoritats.
Totes dues emissores, però, van tenir un gran impacte arreu del món. Segons dades aportades per un antic locutor i programador de Radio Andorra, Georges Maltot, l’any 1969 tenia una mitjana de 2.680.000 oients nocturns i de 1.946.000 diurns. A més, els oients contactaven amb familiars i amics a través de les dedicatòries que es rebien i es radiaven diàriament.