El Comú d’Escaldes-Engordany organitza el cicle Projecte Caldes-Immersions en la història d’Escaldes-Engordany, que persegueix apropar la població a la història de tres ponts de pedra d’Escaldes-Engordany: el de la Tosca, el d’Engordany i el pont dels Escalls. L’ús d’aquests ponts, el protagonisme que van tenir abans de la construcció de la carretera i com es reconstruïen quan se’ls enduia un aiguat.
El cicle començarà dilluns 27 de novembre amb la conferència Els ponts de pedra d’Escaldes-Engordany. En aquesta es donaran a conèixer les dades històriques i els detalls de la construcció del pont d’Engordany, de la Tosca i dels Escalls, així com d’alguns elements que els envolten i contextualitzen: l’antic camí ral, del qual formaven part; el primer projecte de carretera; la fàbrica de mantes instal·lada prop del pont de la Tosca; i els hotels que oferien aigües termals als primers turistes. La conferència anirà a càrrec de l’historiador David Mas i tindrà lloc el 27 de novembre, a les 18.00 hores, al Centre d’Art d’Escaldes-Engordany (CAEE).
El segon acte se celebrarà el 9 de desembre i és un itinerari històric teatralitzat que porta per títol De pont a pont, un projecte que és un dels components del Projecte Caldes que busca revitalitzar el centre històric de la parròquia d’Escaldes-Engordany. L’itinerari històric es vol educatiu i s’ha pensat per donar a conèixer la història del tarannà de la població d’Escaldes-Engordany durant els anys 30 del segle XX quan els ponts cauen en desús a causa de la construcció de la carretera. Una època de transformació radical en la història del país. L’itinerari teatralitzat s’ha construït en tres temps. En un primer temps s’ha fet una recerca històrica que ha anat a càrrec de David Mas. A partir d’aquest treball científic s’ha redactat un guió teatral, que ha anat a càrrec d’Albert Roig i en un tercer moment s’ha realitzat la representació teatral del guió, que ha anat a càrrec de Juanma Casero de L’Animal Escola de Teatre. Es faran dos passis (a les 11.00 i a les 12.30 hores). Cal reservar a través de l’adreça de correu electrònic comunicacio@e-e.ad.
El cicle es tancarà amb la conferència Reportatges sobre l’Andorra dels anys 1930. Per contextualitzar històricament l’itinerari teatralitzat i permetre conèixer com eren les Valls d’Andorra i Escaldes-Engordany en els anys 1930 es projectaran i comentaran dos reportatges de l’època: un d’espanyol, La república más pequeña del mundo, i un de francès, Andorra 1936. Ambdós ofereixen imatges en moviment de com era el país en l’instant en què tot just s’iniciava el procés de construcció de la carretera que obre Andorra al món. Els comentaris aniran a càrrec de l’historiador David Mas. Tindrà lloc l’11 de desembre, a les 18.00 hores, al Centre d’art d’Escaldes-Engordany (CAEE).