El Ministeri d’Educació va desmentir ahir que totes les escoles públiques i privades del país hagin de pagar un euro amb tres cèntims per alumne i curs en concepte de drets d’autor a la Societat de Gestió Col·lectiva de Drets d’Autor i Drets Veïns (Sdadv) a partir del mes de setembre i coincidint amb l’inici del nou curs, contradient l’anunci del consell d’administració de l’ens a l’assemblea de socis de dimarts. El ministre d’Educació, Eric Jover, va qualificar les informacions respecte del nou cànon per a escoles de «prematures» i va assegurar que no hi ha res tancat i que encara estan en una fase de converses amb l’Sdadv.
De la mateixa manera, el titular d’Educació va indicar que encara no s’ha aclarit quins cicles educatius haurien d’estar gravats, sota quines circumstàncies o quines excepcions s’haurien d’afegir a la norma. Per tots aquests motius, el Govern va assegurar que al setembre no s’aplicarà aquest euro per alumne a totes les escoles del país i de qualsevol dels sistemes, des de l’escola bressol fins a la formació professional i el batxillerat, com pretenia l’Sdadv i com, de fet, va explicar als seus socis que passaria a partir del curs 2018-2019.
Sorpresa per l’anunci
Diferents consellers generals van mostrar ahir la seva sorpresa per l’anunci de gravar els escolars amb 1,03 euros en concepte de drets d’autor, ja que desconeixien els projectes de l’Sdadv en aquest sentit.
Encara no s’ha aclarit quins cicles educatius haurien d’estar gravats o quines ecxepcions aplicarien
El conseller liberal Ferran Costa va ser el més prudent a l’hora de valorar les declaracions de l’Sdadv: «Aquelles persones que estan utilitzant obres que són d’altres autors i, per tant, no disposen de la propietat intel·lectual s’han de sotmetre a aquests drets d’autor. Però, caldrà veure si això es fa de caràcter obligatori i sense distincions perquè ens consta que hi ha escoles que no fan servir obres alienes sinó que són confeccionades pels mateixos nanos, sigui una obra de teatre o qualsevol altra representació artística i és aquí on poden haver-hi matisos. Per tots aquests motius preferim esperar a veure la proposta concreta al setembre per posicionar-nos sobre la idoneïtat o no».
En canvi, el conseller general d’SDP, Víctor Naudi va qualificar de «vergonya» la intenció de l’Sdadv de fer pagar un euro per alumne per als drets d’autor i tot i deixar ben clar la necessitat d’estudiar millor les pretensions de l’ens, va emmarcar l’anunci en «una llei mal feta», en general. Una posició semblant va expressar la consellera independent Sílvia Bonet qui va assegurar que l’Sdadv «es passa de la ratlla» imposant aquest euro per alumne i va atribuir la relliscada a «un model equivocat, basat en l’espanyol, que no ha destacat precisament pels seus encerts i transparència». Bonet va assegurar que quan es reprengui l’activitat parlamentària al setembre demanarà més detalls i explicacions sobre el cànon de royalties per a escolars.
Sense parangó
Però malgrat les semblances del model andorrà al de la Sociedad General de Autores de España (SGAE), aquesta última no aplica un cànon fix i inamovible per escolar sinó que grava els festivals de les escoles sempre que consideri que tenen naturalesa comercial, un criteri ambigu i dificilment discutible en moltes situacions d’aquest tipus, de manera que tot sovint les escoles no paguen pels drets d’autor ja que se’ls atribueix una tasca educativa i no comercial.
De fet, a nivell mundial són estranys els exemples del pagament de royalties escolars «de sèrie» i normalment es restringeixen a interpretacions de cara al públic exterior, si es que existeixen.
Augment de recursos gestionats
La mesura que l’Sdadv dona per ferma i que el Govern assegura que no està acordada permetria a la societat d’autors augmentar en més d’11.000 euros els recursos de l’entitat per fer front al pagament dels royalties. Un dels objectius de l’Sdadv és augmentar progressivament el percentatge de pressupost dedicat al pagament de la propietat intel·lectual dels creadors associats. En els comptes aprovats en assemblea per al 2019 el dimarts, el 58% dels diners es dedicaran a aquest propòsit.