Search
Close this search box.

El projecte de reintroducció de l’os al Pirineu, el PirosLife, s’acabarà d’aquí a un any i per anticipar-se a què passarà llavors, el Consell d’alcaldes del Pallars Sobirà, conjuntament amb les associacions de ramaders de la comarca, han decidit crear una Comissió per redactar un Pla d’actuacions per quan arribi aquest moment. D’aquesta Comissió en formaran part la gent de la comarca, com ara els representants dels municipis, els ramaders i el sector turístic, i la voluntat és que comenci a treballar de manera immediata.

Amb aquest grup de treball, els alcaldes asseguren que cal esmenar ”l’error que es va produir ara fa 20 anys”, en el moment de les primeres reintroduccions, quan no es va fer cap debat sobre la conveniència o no de la mesura i com s’havia de dur a terme. Volen generar debat al territori i que sigui la mateixa població de la comarca la que s’expressi, en matèria de control, seguretat, prevenció i indemnitzacions.

El que sí que demanen de manera immediata és que es defineixi un protocol ràpid d’actuacions en cas d’haver-hi problemes amb l’ós i que no es dilati tant trobar una solució per casos com el de Goiat, que qualifiquen de “problemàtic”. El desig dels ramaders era que del Consell d’alcaldes en sortissin concrecions per la problemàtica actual d’atacs dels óssos als ramats. En aquest sentit, afirmen, han quedat decebuts. Xavier Rivera, president de l’Associació de Ramaders del Pallars, ha dit que estan disposats a treballar en la redacció del Pla i hi ha afegit que d’aquesta Comissió n’han de formar part tots els sectors de la comarca. Rivera ha reiterat, però, que la convivència de l’ós amb la ramaderia extensiva és “impossible”.

Piroslife va ser “imposat i no consensuat

El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, ha assegurat al respecte que el projecte PirosLife “va ser imposat i no consensuat amb el territori”. Per això, ara volen redactar un Pla “que surti de la comarca i plasmi les necessitats reals de tots els sectors”.

Aquest Pla ha d’analitzar qüestions com ara quina població d’ossos pot conviure a les muntanyes del Pirineu, si es volen més reintroduccions d’aquest animal o quines indemnitzacions s’han de donar en cas de danys. Isús hi ha afegit que la redacció d’aquest pla l’ha de finançar el Govern de la Generalitat.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu