L’adquisició d’una màquina llevaneus específica per a la neteja de voreres, amb un cost de 9.500 euros, ha estat la proposta més votada pels veïns i veïnes de la Seu d’Urgell als Pressupostos Participatius 2018. El balanç l’ha presentat aquest dimecres la tinent d’alcalde de participació de l’ajuntament urgellenc, Anna Vives, acompanyada de la tècnica municipal Judit Cerdaña.
La petició d’una llevaneus ha rebut un total de 45 vots i és una de les quatre propostes que enguany cobriran la partida de 100.000 euros que l’Ajuntament de la Seu reserva perquè la decideixi la població. La segona idea més votada ha estat l’ampliació i millora del búlder d’escalada que hi ha al Poliesportiu Municipal, amb 34 vots. Aquest és el projecte que rebrà una aportació més gran, atès que té un cost de 65.000 euros.
La tercera petició que ha passat el tall, amb 29 vots, és la de situar punts fixos de recollida d’oli per a reciclatge en diversos indrets de la ciutat. Aquest projecte té un pressupost de 4.961 euros.
La quarta proposta més recolzada, amb 27 vots, ha estat la d’habilitar uns lavabos públics al centre històric, prop de la Catedral. Aquest projecte, tanmateix, no figurarà als Pressupostos Participatius pel fet que finalment ha estat incorporat directament als pressupostos municipals, amb una partida de 37.000 euros. Això ha permès, alhora, que sí que entrin als Pressupostos Participatius la cinquena petició més votada: l’ampliació de la senyalització dels Camins Escolars, com a itineraris segurs i accessibles per als infants. S’hi destinarà 20.000 euros.
Vives ha agraït la participació veïnal tenint en compte que “ha estat l’any en què s’ha presentat més propostes”. En total, a la fase inicial l’ajuntament va rebre 302 idees, de les quals 28 van passar la validació tècnica, mentre que 90 es van descartar en considerar-se inviables i 184 eren repetides, informa RàdioSeu.
D’altra banda, Vives ha indicat que enguany hi ha hagut menys participació en la fase final de votació oberta a tothom. Hi han pres part 152 urgellencs i urgellenques (un 1,5% del cens, de 10.322 veïns majors de 16 anys), cosa que suposa la dada més baixa des de la primera edició, que va ser al 2015. Els dos anys anteriors la participació havia estat de més del doble (330 vots el 2017 i 363 l’any 2016). Per això, de cara a l’any vinent s’estudiarà possibles canvis en aquest apartat amb l’objectiu d’incentivar totes les persones empadronades a la Seu i majors de 16 anys perquè hi prenguin part.
Per contra, la tinent d’alcalde ha valorat molt positivament la resposta que han tingut les novetats d’enguany, entre les quals destaca l’assemblea oberta que es va dur a terme a l’ajuntament per prioritzar els projectes que passaven a la fase final. També s’ha fet un bon balanç de la incorporació, a la fase inicial, d’idees aportades per tècnics municipals.
Vives també ha destacat que la implicació d’entitats o col·lectius veïnals interessats en projectes concrets és un dels factors que més ajuda a dinamitzar la participació, atès que en alguns casos ells mateixos en fan difusió de cara a obtenir el màxim possible de vots.
Pel que fa a la resta de propostes que han estat finalistes, la creació d’una àrea de barbacoa i pícnic ha rebut 21 vots; l’adquisició de carpes, 17; la pantalla LED per a agenda cultural i publicitat, 16; les noves banquetes amb sostre per al futbol, 5; i la senyalització de la sala d’exposicions La Cuina, també 5 vots.