El Govern flexibilitzarà les mesures restrictives per a contenir la transmissió del virus SARS-CoV-2 en els establiments del sector de la restauració a partir de dimarts vinent. El cap de Govern, Xavier Espot, ho va anunciar ahir a la tarda durant l’actualització sanitària, tot i que va advertir de la pròrroga de la resta de limitacions vigents actualment. Aquesta serà de vuit dies, per estudiar l’evolució epidemiològica al Principat, on actualment la taxa de reproducció del virus (Ro) és de 0,96, mentre que la seva incidència es troba al 8,6%.
Els bars i les cafeteries podran obrir entre les 7.00 hores i les 12.00 h per servir tant dins com a fora del local. «És el resultat de les reunions i el diàleg franc amb els representants de les associacions», va apuntar Espot, que va afegir que també s’ha pactat l’obertura a partir de les 13.00 hores a aquells establiments que estan autoritzats a oferir dinars. Aquests, però, hauran de tancar entre les 12.00 h i les 13.00 h per tal de desinfectar i ventilar l’espai. Pel que fa als protocols sanitaris, l’Executiu va especificar que serà obligatori fer un registre de clients; limitar a dues persones els comensals, excepte els que formin part del mateix nucli de convivència, i que les taules estiguin separades per la distància de seguretat que precisa el reglament. Fora d’aquest horari, els negocis podran seguir desenvolupant el servei per emportar.
Des de Salut es va determinar aquesta franja horària en tant que «es constata que al matí, l’entrada i la sortida dels establiments és més ordenada» que durant la resta del dia, així com que es va evidenciar que s’assumia més risc de contagi quan la gent s’ha vist forçada a esmorzar en altres espais, com per exemple a la feina. «És una decisió acceptable tenint en compte la situació», deia Espot, que espera «anar cap a un alleugeriment [de les mesures] més important». És per això, que d’aquí a vuit dies, es tornaran a avaluar les circumstàncies i, de moment, es manté la prescripció del teletreball sempre que sigui possible «per sentit comú», la prohibició de reunions de més de dues persones, la necessitat de sol·licitar cita prèvia per fer tràmits a l’Administració, així com tota la resta de limitacions decretades fins al moment es mantenen vigents. En relació amb els restaurants, se seguirà podent accedir fins a dues persones per taula de 12.00 h a 16.00 h i de 19.00 h a 24.00 h.
Bonificacions
Davant l’impacte econòmic i les despeses que estan patint alguns sectors, Andorra Telecom i FEDA aplicaran descomptes i bonificacions d’un 100% per als bars, les cafeteries, els locals d’oci nocturn i els parcs infantils interiors que només es dediquin a això,i d’un 50% per a les agències de viatges, els bars i les cafeteries que no s’hi dediquin exclusivament. El titular de la cartera de Finances, Eric Jover, va recordar que aquests negocis també poden demanar els ajuts directes, aprovats per l’Executiu el passat 8 d’octubre, en relació amb el pagament del lloguer o la quita hipotecària.
La prolongació del confinament i les restriccions de mobilitat tant a França com al territori català té «un impacte terrible per la nostra economia i per els nostres ciutadans», va valorar el cap de l’Executiu, Xavier Espot, en ser preguntat sobre la situació durant la seva compareixença d’ahir a la tarda. Espot va reconèixer que «ho analitzem amb preocupació» i que esperen que es puguin anar relaxant en la mesura que sigui segur per a la població. D’aquesta manera, va mostrar el seu «respecte i comprensió» amb les mesures que estan prenent els estats veïns davant la pandèmia del coronavirus per frenar la seva propagació i contenir la transmissió comunitària en benefici de la seguretat i salut pública.
A banda d’això, va aprofitar per declarar que convé seguir treballant per difondre que Andorra és un país segur «i que ens vinguin a visitar». A més, Espot va manifestar que es manté el diàleg amb les autoritats dels països de l’altra banda de la frontera en relació amb la mobilitat. Així, està d’acord que sigui possible la circulació per territori francès i català.
Més de 100 nous casos positius de Covid-19 i una cinquantena d’aules amb vigilància activa
33 Malgrat que la taxa de reproducció del virus SARS-CoV-2 s’estabilitzi per sota de l’1 (0,96), els contagis al Principat segueixen brotant. De fet, en les darreres 24 hores, es van notificar 109 positius més, que provoquen un increment de la xifra total de casos des de l’inici de la crisi sanitària fins a les 5.725. D’aquestes persones afectades, 4.868 corresponen a la segona onada de la pandèmia. «No acaba de disminuir el nombre de casos actius significativament», va assenyalar el ministre Portaveu de l’Executiu, Eric Jover. En total es comptabilitzen 19 actius més, que fan apujar la xifra fins els actuals 975, respecte de la última actualització de dades sanitàries. Pel que fa a les recuperacions, se’n registren 90 des del dijous, que eleven el nombre total a 4.675. Actualment, les defuncions es mantenen en 75.
En relació amb la pressió del sistema sanitari, des del Govern es va informar que a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell (HNSM) hi ha 17 pacients ingressats, en la darrera jornada va restar-se’n un de planta i se’n va sumar un a la Unitat de Cures Intensives (UCI), on actualment hi ha nou malalts, set d’ells amb ventilació mecànica. A la planta Covid-19 habilitada al Cedre només queda un resident, ja que s’han donat dues altes.
El titular de la cartera de Finances també va actualitzar la situació epidemiològica als centres escolars durant la seva compareixença ahir la tarda. En concret, va destacar que hi ha sis aules més que compten amb vigilància activa. D’aquesta manera, totals n’hi ha 55. Les que estan sota vigilància total són 14 i parcial, 41.