La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va anunciar ahir en acabar la sessió ordinària del Consell de Comú que la Fira de la capital, que s’havia de celebrar entre el dia 23 i 25 d’octubre d’enguany, queda anul·lada a causa de la situació d’emergència sanitària. «Hem volgut esperar al màxim però veiem que fa dos o tres dies que la cosa es complica i pensem que davant d’aquesta situació no podem fer-la», constatava.
Des de la corporació asseguren que es tracta d’una decisió que s’ha valorat entre la majoria i la minoria, les associacions que hi participen, així com estudiat amb el Ministeri de Salut. D’aquesta manera, Marsol manifestava que «no volem córrer cap risc» ni «hem de facilitar al virus un espai per a propagar-se». Per això, la suspensió «és el més coherent, i facilitarem que ningú es contagiï».
De fet, la mesura va en la mateixa línia que l’anul·lació de la festa major que ja va acordar el comú a finals de juliol: evitar l’aglomeració de gent i la socialització. Tanmateix, aquesta vegada també ha estat determinant que la celebració s’hagués d’efectuar en un espai tancat, comportant que s’hauria hagut de limitar el nombre d’estands i d’entrada. Així, «no val la pena», deia la cònsol.
Per altra banda, la demòcrata va anunciar que s’estudiarà «amb intensitat» aquesta setmana la possibilitat d’organitzar alguna activitat alternativa amb els 400.000 euros que estaven previstos per a la Fira o bé, fer-la «més sonada» la pròxima edició. L’oposició va criticar aquesta visió tot incidint en què «aquesta borsa de diners s’ha de destinar en uns punts i fronts que la parròquia potser ara no detecta, però sortiran de cop». Així el conseller del Partit Socialdemòcrata + Independents (PS+I) Sergi González va posar d’exemple les àrees de social, gent gran o el comerç, tot apuntant que «ve una situació incòmoda i mot complicada i, per tant, el comú hem d’estar al seu costat». Pel que fa a les empreses que ja Les empreses que ja havien confirmat la seva participació en la Fira, Marsol va assegurar un retorn dels costos.
Durant la sessió de consell també es va informar que el comú tanca la liquidació del pressupost del segon trimestre del 2020 amb 7,9 milions d’euros de superàvit, un fet del qual Marsol va renegar en tant que «no hem fet la inversió que teníem prevista a causa de la pandèmia». Des de l’oposició, la consellera del PS+I Dolors Carmona va recordar que «fa dies que demanem un estudi d’impacte per veure a llarg termini quin impacte poden tenir aquesta disminució d’ingressos, poder controlar les despeses i valorar si en algun moment es renuncia a algunes de les inversions previstes per poder pal·liar l’impacte de la Covid-19». Pel que fa a la disminució de les despeses, així com de l’aturada de les inversions, només s’ha pogut liquidar un 10% del previst.
La previsió de tancament de l’exercici d’enguany és mantenir la condició de superàvit el qual, deia Marsol, «ens fa estar tranquils» perquè demostra que «el Comú d’Andorra la Vella està en una situació molt bona». En aquest sentit, també es va exposar que els ingressos, a 30 de juny, eren de 23,8 milions d’euros (el 45% del previst per tot l’any) i les despeses ascendien a 15,9 milions d’euros (el 30%). Així doncs, l’endeutament s’ha reduït fins a 65,98 del límit permès per llei, que és del 200% de la mitjana d’ingressos dels darrers tres anys, essent 28,7 milions el deute actual del comú.
Serradells, aturat
Des del grup PS + I van denunciar que encara no s’hagin iniciat les obres als Serradells, tot destacant que «no creiem que aquest peritatge judicial condicionés o fos descriptiu a l’inici de les obres» a diferència de les declaracions de Marsol. La cònsol va reafirmar que el retard en la reconstrucció del centre esportiu dels Serradells es deu, per una part, a l’aturada de l’activitat durant quatre mesos a causa de la pandèmia i, per altra banda, al peritatge de les proves sol·licitat per l’empresa Project. No obstant això, va mostrar-se optimista i va considerar que la Batllia «aviat ens autoritzarà» perquè ja s’han fet les proves.
Institut de Música
Els professors interessats a formar part del claustre de l’Institut de Música podran presentar les seves candidatures en els pròxims dies. Així es va establir gràcies a l’aprovació d’una modificació de l’ordinació que regula el règim intern de l’organisme amb l’objectiu de millorar el seu funcionament. A més, a part de determinar que el cap d’estudis sigui escollit per part dels professionals del centre, s’ha determinat la figura d’un coordinador, que serà una persona externa i de confiança.