La Fundació Privada Tutelar va donar suport a 45 persones l’any 2019, 31 de les quals de forma constant i 14 més de forma intermitent. Així ho indicava la memòria que la mateixa fundació va fer pública ahir, on asseguraven que des de la seva creació l’any 2007, s’havia anat incrementant el nombre de persones ateses, oferint-los «una atenció individualitzada per potenciar el desenvolupament integral de la persona». Així, el darrer any, havia crescut en cinc persones de les quals la fundació havia acceptat el seu càrrec, i després que no es produís cap traspàs. D’altra banda, la memòria també recollia que tres persones més havien establert una relació prèvia amb l’entitat de cara un suport futur.
Les dades compartides al document indicaven que d’aquestes 45 persones ateses, 20 eren homes i 25 eren dones, i pertanyien a grups d’edats diferents, a partir de la franja entre els 18 i 30, i fins a la de 91 i 100 anys. Els motius de l’atenció d’aquestes persones eren variats, per exemple, 12 usuaris rebien acompanyament per malaltia mental i 12 més per multipatologia. 11 persones percebien suport amb motiu del seu envelliment i, finalment cinc persones eren ateses per discapacitat mental i cinc més per un transtorn de conducta.
La majoria dels tutelats viu al seu domicili, concretament són 20, mentre que 17 més viuen en una residència per a gent gran. Per últim, quatre persones viuen a un centre residencial per a persones amb DI i quatre més a Lleida. De la mateixa manera, 24 persones, el que suposa més de la meitat dels atesos, eren andorrans. La segona nacionalitat més comuna era l’espanyola, amb 8 persones, i la francesa amb cinc. També constaven quatre portuguesos, tres anglesos i un danès.
Gairebé 2.000 intervencions
La major part de les intervencions realitzades des de la fundació, concretament 1.308, corresponien a visites de seguiment a les persones tutelades. En segon lloc, hi havia l’acompanyament per gestions i tràmits, amb un total de 364, seguit de les visites mèdiques, 208. Finalment, també recollien que van realitzar 16 serveis d’urgències.
Totes aquestes accions es van poder desenvolupar gràcies a les 37 persones que componen la xarxa de la fundació, de les quals 15 ho fan com a treballadors i 22 són voluntaris. Entre el grup dels treballadors, s’hi trobaven una persona a la direcció, dues a l’àrea administrativa, i les 12 restants conformaven l’àrea social. Entre aquests, també s’hi distingien les cinc persones que s’ocupaven del JEI, un centre terapèutic especialitzat en el trastorn de l’espectre autista (TEA) adreçat a joves d’entre 16 i 30 anys diagnosticats amb alta o moderada necessitat de suport i que compta amb el suport del Ministeri d’Afers Socials.