Els resultats dels primers tests han donat resultats inesperats per a més d’un i previsibles per d’altres. Durant les primeres proves, s’ha pogut constatar que a algunes persones que ja havien passat la Covid-19 no tenien presència d’anticossos. Això ha pogut passar entre el personal sanitari o també dins del cos de Bombers, on una desena de membres va donar positiu, mentre que algun dels agents que havia passat la malaltia obtenia a priori un resultat negatiu o poc clar. Segons els experts consultats, aquesta és una opció plausible que es poden donar en els tests, que requeriran d’una segona ronda per esvair els dubtes.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va admetre que aquesta situació es pot donar especialment en la gent jove i els nens, que poden «tenir respostes que no comporten una elevació de les IGG», sinó que «les defenses funcionen desencadenant la cadena cel·lular i de citoquines». Per aquest motiu, els tests no resultarien reactius. El ministre Benazet va considerar que aquesta situació pot ajudar a «tenir més coneixement de la malaltia» i que, en qualsevol cas, el fet de tenir el doble cribratge, mitjançant dues proves, permeten «discriminar si hi ha hagut un error», un marge «en el que la medicina sempre es mou». En aquest sentit, va evitar valorar els primers resultats obtinguts a les proves dels voluntaris i altre personal assegurant que «s’ha de deixar un cert temps per tenir un resultat òptim» i que treure conclusions ara seria «massa sesgat».
Fonts procedents del personal mèdic expliquen que hi ha estudis realtizats que preveuen que una persona infectada o en contacte amb un virus sigui després indetectable. «La malaltia és massa jove i té massa poc recorregut com per emetre judicis», explica la mateixa font, que afirma precisament que aquestes proves precisament han d’ajudar també a conèixer l’evolució de la Covid-19. De fet, diu que caldran mesos per avaluar la idoneïtat dels tests i apunta que possibles falsos negatius es podrien donar per motius de «genètica».
Per la seva banda, la doctora en MEdicina Interna, Cristina Royo, explica a EL PERIÒDIC que les proves tenen una sensibilitat molt alta. «Segons els últims articles científics, hi hauria un petit percentatge de persones que, no sabem per què, fan una resposta molt feble i el test no és capaç de detectar els anticossos ni la seva immunitat, però això no s’ha de confondre amb una falta de fiabilitat», afirma.