El MoraBanc Andorra va presentar ahir, per mitjà del president Gorka Aixàs, la candidatura del Principat com a seu única per acollir la fase final de la Lliga Endesa. «Proposem formar part de la solució per resoldre la competició. Dins de les circumstàncies que vivim, tenim una oportunitat única que avalaria la gestió de la pandèmia del país i que ens permetria ser la destinació més segura per jugar l’ACB des d’un punt de vista sanitari» va assegurar el president de l’entitat tricolor, Gorka Aixàs.
En aquesta línia, va explicar els passos que seguirà l’entitat per optar a acollir aquesta fase final: «Ens presentarem al plec de bases i tant si finalment passa com si no, enviem un missatge d’Andorra com un lloc segur. La candidatura ha de ser una bona palanca de recuperació econòmica pel país». D’aquesta manera, els partits serien a porta tancada al Poliesportiu d’Andorra, mentre que el Prat Gran d’Escaldes-Engordany i el Prat Gran d’Encamp es farien servir per entrenar. D’altra banda, el poliesportiu d’Ordino també podria formar part del projecte final.
Per la seva part, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va indicar en roda de premsa que «probablement, com que estem fent les coses bé, podem optar a un esdeveniment d’aquest tipus. No al maig ni al juny, però als mesos següents, si la situació és correcte, segurament ho podrem fer».
Sobre la idoneïtat de la seu on es durà a terme la fase final, el president de l’ACB, Antonio Martin, va explicar que «s’escollirà una seu única que, seguint els estrictes protocols per assegurar les màximes garanties que dictin les autoritats sanitàries, pugui resoldre la competició en dues setmanes».
Nou format
Els clubs que conformen l’ACB van decidir ahir, de manera unànime, disputar una fase final en una seu única entre els primers 12 classificats de la competició per trobar un campió en la present temporada. Així, els conjunts que es troben entre les 12 primeres places de la lliga amb 23 jornades disputades s’agruparan en dos grups de sis equips distribuïts en funció de la seva posició seguint el criteri habitual del play-off.
És a dir, FC Barcelona, Madrid, Saragossa, Iberostar, Bilbao, MoraBanc Andorra, València, Baskònia, Unicaja, Burgos, Gran Canària i Joventut. En aquest sentit, cada equip jugarà cinc partits, un contra cada rival del seu grup. Una vegada superada la fase inicial, els dos primers classificats de cada grup s’enfrontaran en semifinal i els vencedors obtindran el bitllet per la gran final, en els dos casos, a partit únic. Per tant, es disputaran fins a 33 partits en un termini de dues setmanes.
No obstant això, el comunicat oficial de l’ACB remès va apuntar que «aquest desenllaç va supeditat a l’evolució de l’emergència sanitària i a les màximes garanties per a la salut de tots els participants». I és que les entitats que formen part de la Lliga Endesa també van acordar l’establiment d’un protocol sanitari que garanteixi la salut de tots els participants, jugadors, tècnics, empleats i àrbitres, tant en els entrenaments com durant els partits del torneig.
Data límit
D’altra banda, les entitats van xifrar el 31 de maig com a data límit per, en funció de les mesures preses per les autoritats sanitàries, decidir si es disputa la fase final o, en canvi, es dona per finalitzada la Lliga Endesa 2019-20 i el 10 de juliol com a màxim per finalitzar la competició. En aquesta línia, si no es pogués determinar a la pista un campió de la competició per forces de causa major com l’expansió de la pandèmia del coronavirus, el títol de la present temporada quedaria desert.
Tal com va indicar el comunicat, es va fixar un termini de mínim tres setmanes de preparació abans de tornar a engegar la maquinària de la competició. Per últim, sobre els ascensos de categoria, sembla que els clubs optarien per no ampliar la lliga fins a arribar a 20 equips, així que quedaria per resoldre aquesta part. Tanmateix, les entitats van decidir tancar la porta als descensos, ja que «en quedar un terç de la competició, no es produiran descensos a la LEB Or».