Search
Close this search box.

El Govern confirma que hi haurà accions socials de regulació del preu del lloguer i les hipoteques per les persones que vegin la seva feina afectada en aquests expedients de regulació temporal al segon paquet de mesures excepcionals per pal·liar la crisi de la Covid-19. Entrarà a tràmit parlamentari en els proper dies.

Ressaltant l’acord i el consens per la seva aprovació amb la resta de proves polítiques però, el ministre Portaveu, Eric Jover, no va voler especificar ni donar detall sobre el recull del document. El que sí que va assegurar és que es tractarà com un tràmit d’urgència i que ja serà vigent el mes de maig. L’objectiu, deia Jover, «és protegir els llocs de treball d’aquest país» i que «els assalariats puguin mantenir el seu estil de vida».
En aquest sentit, el nou text inclou la regulació de la suspensió temporal dels contractes de treball i la reducció de la jornada laboral, en el qual l’Executiu constata que està basat en el principi de corresponsabilitat i el de la proporcionalitat en funció dels salaris. A més, també s’inclou la garantia d’oferir una renda mínima durant la crisi a tots els autònoms, tot i que des de l’Executiu no van voler concretar-les

Tanmateix, el Govern recorda que les mesures impulsades en la primera fase, recollides en la Llei òmnibus, seguiran vigents i que les empreses poden seguir acollint-s’hi si ho desitgen. Els que sí tenen tots els detalls sobre aquest projecte legislatiu són els membres del Consell Econòmic i Social, als quals el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, van exposar específicament en una reunió d’ahir per via telemàtica. 

Sindicats

Des de la Unió Sindical d’Andorra (USdA) lamenten que no s’hagin tingut en compte les seves propostes per combatre la crisi de la Covid-19 i s’oposen als ERTOs i a «qualsevol rebaixa del salari dels treballadors per molt que el Govern insisteixi que és pel seu bé». «És una ajuda a les empreses», critiquen. El president de l’organització, Gabriel Ubach, clama que les treballadores són «el punt més feble de la nostra societat» i que cal garantir el seu poder adquisitiu el qual «ja va estar marcat per la crisi del 2009 i les polítiques neoliberals que desenvolupen des de l’Executiu».  
L’USdA proposava «fer un stop a l’economia del país, a excepció de les activitats que se segueixen desenvolupant, i fer un play quan els negocis tornessin a tenir clientela».

En concret, xifraven que si una màxima de 80.000 habitants aturessin la seva activitat, per l’emergència sanitària, suposaria un cost de 36 milions d’euros al mes. Demanaven a l’Executiu, sense èxit, que s’estudiessin les sortides a partir d’aquest punt: «Estem decebuts. No podem fer res més que acatar el que ha decidit el Govern d’Andorra, esperar que no s’equivoqui i que les treballadores ho passin el millor possible davant d’un problema de tal magnitud». 

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu