Itàlia i Espanya encapçalen el trist rànquing mundial de defuncions per coronavirus Covid-19 amb 10.779 i 7.340 morts, respectivament. Tot i això, el nombre de curats, 13.030 a Itàlia i 16.780 a Espanya, és superior, el que dona una llum d’esperança a dos països sobrepassats per una crisi sanitària sense precedents. Aquesta situació, a més, ha posat en evidència els conflictes interns de la Unió Europea i les discrepàncies entre els diferents Estats membres, incapaços de trobar una solució conjunta.
Pel que fa als contagis, els Estats Units són els primers amb 143.055 casos, seguits d’Itàlia –97.689–, d’Espanya –85.195– o la mateixa Xina i origen del brot, que en comptabilitza 82.156. En aquest sentit, cal destacar que el president nord-americà, Donald Trump, assegura que «no és necessari» posar en quarantena l’estat de Nova York, principal focus del país amb la meitat del total de casos, i ha optat per exigir un «distanciament social» fins al 30 d’abril. D’aquesta manera, però, Trump –per a qui la Covid-19 és «el virus xinès»– mostra el seu canvi de parer després que durant dies repetís que el país operaria amb total normalitat per Setmana Santa –la setmana que ve–.
França, per la seva banda, és el sisè país amb 40.723 casos, 7.226 curats i 2.611 morts. A Portugal, s’ha decretat l’estat d’alarma amb gairebé 6.000 casos detectats i un centenar de morts. El mateix president portuguès, Marcelo Rebelo de Sousa, es va posar en quarantena a la seva residència després d’haver-se confirmat un cas positiu en una escola que havia visitat els dies anteriors.
Per contra, segons diferents experts, Alemanya, el Japó, Singapur i Corea del Sud són els Estats que han sabut millor fer front a la pandèmia i estan registrant els majors casos d’èxit i superació. De fet, tots ells excepte Alemanya, van ser dels principals afectats i durant l’inici de la crisi, els països europeus, incloent-hi Andorra, no recomaven viatjar-hi. El seu compromís i disciplina a l’hora de complir amb un confinament total han estat clau per superar la Covid-19 i tornar a la normalitat amb les mínimes conseqüències socials i econòmiques.
Actualment, hi ha més de 190 països afectats per aquesta malaltia que recull més de 720.000 casos arreu.