La implementació de les barreres antiterroristes a la parròquia d’Escaldes-Engordany ha comportat més problemes que beneficis, segons la cònsol major, Rosa Gili, qui ha procedit a la seva retirada després de les queixes de veïns i comerciants pels greuges de mobilitat ocasionats.
«Ens van arribar queixes que hi havia dos carrers transversals a Vivand on les barreres no permetien que hi hagués una bona accessibilitat», relata Gili. Conscient de les afectacions generades a persones amb mobilitat reduïda, des de la corporació han optat per «retirar totes aquelles que pensàvem que podien molestar», ja que considera que «no podem fer front a un eventual atac terrorista amb unes proteccions que alhora provoquen altres problemes».
En aquest sentit, el Comú d’Escaldes-Engordany està reformulant la seva estructura per tal que el remei no sigui pitjor que la malaltia. «L’accessibilitat és una de les coses que portàvem al programa electoral. I per tant nosaltres estem estudiant de quina manera fer-ho perquè les barreres no ocasionin problemes de desplaçaments ni accidents per la manera com han estat preconcebudes». Així doncs, entre les opcions que està valorant la corporació figura l’embelliment de les barreres amb jardineres, la instal·lació de tanques publicitàries per fer-les més visibles o l’adequació de les cantonades per reduir la seva perillositat.
D’aquesta manera, l’obra, adjudicada per la corporació demòcrata que liderava Trini Marin, ha deixat descontenta a l’actual cònsol, tant pels danys col·laterals ocasionats com per la seva gestió. «Aquest és un dels temes que és competència del Govern i que aquí el comú d’Escaldes em dona la impressió que havia de deixar que ho vehiculés més el Govern», va opinar Gili. A més, la dirigent socialdemòcrata va assegurar que «nosaltres hem rebut queixes de comerciants d’Escaldes que no entenen per què les barreres antiterroristes es compren a Escaldes i Andorra la Vella no». «Això no té cap tipus d’explicació. Estem igual exposats a un atemptat terrorista a Escaldes que a Andorra la Vella. I no s’entén que el comú d’Escaldes compri les barreres i el comú d’Andorra la Vella no ho hagi comprat», va afegir la cònsol major.
De fet, segons explica Gili, el mateix dia que van entrar al comú «ens vam assabentar que teníem una prova pilot pels dies de Reis amb moltes coses que no estaven ben estudiades. Hi havia alguns llocs on no havia barreres, d’altres en sortides de pàrquings». Per tot plegat, la mandatària escaldenca sosté que «no s’havia fet un estudi de mobilitat adequat i algunes barreres tampoc s’havien estudiat bé pensant en l’accessibilitat. Era una bona idea que per Nadal estigués operatiu però s’ha de fer ben fet. El que no pot ser és que es programin les coses quan no s’han estudiat convenientment», va concloure.
El passat 4 d’octubre el Comú d’Escaldes-Engordany va aprovar l’adjudicació d’aquestes barreres antiterroristes a l’empresa Stoppinblock per un import de 562.240 euros (a l’avinguda Carlemany) i 102.840 euros (a l’avinguda Meritxell).