Search
Close this search box.

Andorra Recerca i Innovació (ARI) va donar a conèixer ahir pel seu compte de Twitter la seva participació en el projecte genòmic europeu ERGA (The European Reference Genome Atlas). L’objectiu de la iniciativa és donar resposta científica a les amenaces actuals en biodiversitat, ja que actualment hi ha unes 200.000 espècies europees en risc d’extinció. En un dels tuits, també van informar de la importància d’actuar «ràpidament» i «junts» per seqüenciar genomes d’alta qualitat a llarga escala. A més, juntament amb els tuits, van compartir el vídeo-presentació de la iniciativa on apareixen seqüències dels especialistes dels més de 30 països que hi participen. En el cas d’Andorra, un dels tècnics de l’ARI, Manel Niell, n’és el representant.

Segons va explicar ahir Niell a EL PERIÒDIC, un dels objectius del projecte és «ajudar a entendre la biodiversitat, per saber com protegir-la i per saber com detectar les seves amenaces». La biodiversitat a Andorra està formada per diferents biomes naturals: d’una banda, perquè es troba en l’àrea biogeogràfica mediterrània i, d’altra banda, perquè es tracta d’un territori de muntanya. Aquesta barreja defineix la biodiversitat que hi ha al país, va explicar l’investigador. Tanmateix, va afegir que al Principat també hi predominen moltes zones obagues, solanes, tipus de roques i activitats humanes tradicionals que configuren «com un mosaic» la diversitat als boscos del país. En altres paraules, Niell ho va resumir com «un país petit, on conviuen diversos grups d’organismes».

«Avui en dia hi ha moltes espècies que es troben en perill d’extinció» va assenyalar el tècnic de l’ARI, que va explicar que «el fet de saber com s’organitza el seu ADN ens ajudarà a identificar quins són els seus requeriments ecològics. Des de quina és la seva capacitat de resposta, de resistència i de tolerància als canvis ambientals fins a com serà la seva possible adaptació a aquests canvis». És a dir, el projecte d’investigació europeu ERGA se centrarà en el genoma per conèixer i entendre millor les adaptacions al medi de les espècies que s’estudiaran. Això, permetrà establir programes de protecció per a les que es troben en perill d’extinció, a més dels efectes que tenen les conseqüències climàtiques actuals en les espècies.

El genoma/ En la mateixa línia, Niell va explicar que un genoma «és el conjunt del material genètic de l’ADN que hi ha dins el nucli de la cèl·lula i en alguns dels orgànuls cel·lulars. En el cas dels animals, són els mitocondris». Així doncs, l’investigador va detallar que «l’ADN es troba empaquetat formant els cromosomes i, dins d’aquest, hi ha diverses parts, dels quals els gens, que codifiquen les proteïnes i les parts estructurals que la regulen», en altres paraules, «el genoma és on es troba tota la informació hereditària de les espècies».

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu