L’app de Reciclem Bé, creada amb la voluntat de millorar la recollida selectiva, acumula, des de finals de març, un total de 1.100 descàrregues, 470 d’iOS i 630 d’Android. Entre els mesos de juny i juliol es van aconseguir més de la meitat de les descàrregues amb un total de 600 aproximadament, en canvi a la pàgina web s’han obtingut fins a la data un total de 4.400 entrades de les quals els apartats que han estat més consultats són els de descarregar l’aplicació i el d’ecoconsells.
Cal recordar que si bé el projecte el gestionen tots els comuns, no és el mateix cas que amb la recollida selectiva. Per això es va crear una comissió de seguiment amb l’empresa Pirenaica i Serveis a banda d’una subcomissió que s’encarrega de la gestió de l’aplicació. La directora del Departament d’Higiene, Medi Ambient i Agricultura del Comú d’Encamp, Vanessa Carrascosa, és la representant del projecte, a més de ser la portaveu de la comissió de seguiment del servei de recollida comunal de residus.
La portaveu del projecte va detallar que «de moment no tenim pensat afegir més apartats a l’aplicació mòbil», perquè l’objectiu actual és fixar-se en «quines són les dificultats que troben els usuaris a l’hora de fer-la servir». Ara bé, si a finals d’any consideren que a l’aplicació hi manquen residus o hi ha aspectes del funcionament que no acaben d’estar clars, «sí que farem alguna modificació», va avançar Carrascosa. De moment, però, només hi ha unes 400 referències sobre els residus, i també hi ha la intenció de que a mesura que s’afegeixin més entrades, es faci la correcció d’algunes paraules en català. Tot i que va recordar que en l’àmbit de la programació tenen algunes limitacions, va insistir en el fet que «el català és una bona opció a tenir en compte per a la pròxima actualització de l’aplicació».
En un altre ordre de coses, Carrascosa va detallar que ja s’ha fet un estudi amb unes 20 persones que no tenen res a veure amb el medi ambient per a investigar quins punts s’han de treballar més per aquest projecte social i ecològic. Tanmateix, la representant va esmentar que «al setembre o a l’octubre mirarem de parlar amb els centres educatius per veure quines accions podem dur a terme al llarg d’aquest curs» i va afegir que «farem alguna acció concreta perquè els estudiants puguin utilitzar l’app i ens donin comentaris per a poder millorar-la».
Pel que fa a les dades de reciclatge, s’han reciclat 1.107 tones d’envasos, 1.333 tones de vidre i 1.625 tones de cartó des de gener a juliol d’enguany. «Més o menys estem en la mateixa tònica que els darrers dos anys» va assegurar Carrascosa, tot afegint que «s’ha reciclat d’entre unes 20 i 30 tones més d’envasos i cartó, però de vidre un 10% menys». Al juny d’enguany s’han reciclat 173 tones respecte al 2019 que van reciclar-se 146. En canvi, al juliol s’han reciclat 174 tones mentre que al mateix període de fa dos anys en van ser 186, va informar la directora encampadana.