Search
Close this search box.

El Comú d’Andorra la Vella va presentar ahir el document del mes sobre els orígens del Centre Cultural la Llacuna. A l’escrit es detalla l’origen del nom de l’edifici, què hi havia abans i com es va concebre aquest projecte. 

La voluntat del comú per a concretar l’activitat cultural a la capital, va ser el motiu pel qual es van adquirir els antics immobles de la zona entre els anys 1999 i 2000. No va ser fins a l’any següent que es va fer el projecte definitiu i el 15 de setembre del 2004 es va inaugurar l’actual Centre Cultural la Llacuna.

Història de la llacuna/ Segons s’ha detallat en el document, l’origen del nom del centre prové del nom del carrer La Llacuna situat a la part posterior de l’edifici. Ara bé, el motiu pel qual se li va atribuir aquest nom al carrer, a banda del seu significat que és el d’una extensió d’aigua de poca fondària amb vegetació, va ser perquè antigament en aquella zona hi havia una bassa.

A la Llacuna també hi havia una font, com les que es distribuïen en diferents punts de la parròquia, que servia per beure i rentar. A més, en l’espai comprès entre l’actual carrer La Llacuna i l’Alzinaret es va dur a terme durant alguns períodes la Fira del Bestiar d’Andorra la Vella. En aquest emplaçament també s’hi estacionaven els autobusos de la companyia Hispano-Andorrana que cobria la línia a l’Hospitalet i a la Seu d’Urgell.

Ara bé, l’edifici més significatiu com a antecedent cultural durant la dècada dels anys 70 va ser el conegut Casal del Centre. Allà s’hi desenvolupaven diverses activitats culturals, entre les quals va destacar el cinema i una instal·lació molt concorreguda tant pels habitants del país com pels turistes. A més, l’ús del Casal era molt divers, ja que també va ser la seu dels assajos de l’Orfeó Andorrà, de representacions teatrals i el lloc on s’impartien classes de català. L’any 1982, però, es va construir una oficina bancària posant fi el Casal del Centre. Per això, una de les curiositats que es pot observar al subsòl de l’actual Centre Cultural és una antiga caixa forta del banc. 

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu