El Ministeri de Salut impulsa, juntament amb diferents sectors del teixit econòmic del país un cribratge massiu per evitar que els ciutadans que retornen de les vacances, i que no siguin conscients que estan contagiats, puguin desencadenar rebrots als seus llocs de treball. El propòsit d’aquesta iniciativa és poder assegurar totes les garanties sanitàries possibles per a la tornada als espais laborals. Per aquest motiu, els cribratges són una eina que permetrà identificar ràpidament a les persones infectades per coronavirus i, d’aquesta manera, prevenir que la transmissió s’expandeixi.
Arran d’aquesta proposta sanitària, el gerent de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Iago Andreu, va esmentar que «tot allò que serveixi per a garantir una millor seguretat i salut en el treball és benvingut» i va afegir que aquesta mesura «donarà una imatge cap a l’exterior que som un país segur i ben preparat, perquè sabem com reaccionar davant l’inici d’un possible rebrot». Tanmateix, va recalcar que el cribratge «és una bona proposta», sobretot perquè se’n fa càrrec l’administració pública i «no representa un sobrecost per a les empreses». En la mateixa línia, Andreu va destacar que «l’interès per maximitzar la seguretat i evitar possibles contagis és de tots», ja que considera que «els sectors de la mà d’obra i els serveis que treballen de cara al públic, són un dels motors més importants de l’economia del país».
Segons va informar la CEA des de la seva pàgina web, les empreses que estiguin interessades al cribratge poden demanar cita trucant al centre de vacunació, acudint als StopLab mòbils localitzats un dia a la setmana a cada parròquia o bé enviant un correu electrònic a l’Oficina Covid (OC) amb el llistat de persones interessades a inscriure’s. En aquest sentit, Andreu va mencionar que «la gran majoria de treballadors ja s’han sotmès a anteriors cribratges» i va puntualitzar que «molts d’ells són responsables quan es tracta d’aquestes qüestions».
Sigui com sigui, en aquesta ocasió el test consistirà en una prova ràpida de detecció d’antígens, mitjançant l’obtenció d’una mostra nasal. A més, hi podran participar tots els empleats relacionats amb el sector del comerç, de la construcció i altres, independentment que estiguin immunitzats o no. Cal recordar que una persona és immune quan aquesta està vacunada contra la Covid-19 i ja han transcorregut els 14 dies des de la data d’administració de la darrera dosi de la pauta vacunal completa. També s’hi inclouen a les persones infectades que han passat la malaltia en un termini inferior a sis mesos, a més de les contagiades que han superat la malaltia i que ja tenen una de les dosis del vaccí contra la Covid-19 i que fa més de 14 dies que se’ls hi va administrar.
Els treballadors de la construcció cridats per testejar-se en la represa de l’activitat/ El Ministeri de Salut va informar ahir mitjançant un comunicat que s’està donant continuïtat als cribratges que s’han dut a terme des de l’inici de la pandèmia del coronavirus en els diferents sectors econòmics del Principat. Així, coincidint amb la represa de l’activitat de la construcció, des del ministeri s’ha organitzat un dispositiu especial destinat als treballadors del sector, incloent-hi, també, instal·ladors i transportistes, entre d’altres.