Grandvalira Resorts va presentar ahir les novetats de la temporada d’hivern 2022-23, que ha comptat amb una inversió total de 17,5 milions d’euros. «És una temporada molt especial perquè tenim totes les estacions sota un mateix paraigua», va explicar el director general de Grandvalira, Juan Ramón Moreno, ja que és la primera en utilitzar el forfet únic. En aquest sentit, Moreno va destacar que «segurament som l’únic país del món en el qual es pot esquiar amb un únic forfet a totes les estacions, un fet molt rellevant». En total, Andorra comptarà amb 303 quilòmetres de pistes, cosa que permet comparar-lo «amb els Alps o Amèrica, i això ens obre a mercats nous», i converteix el país en el domini esquiable més gran i modern dels Pirineus.
Pel que fa a la inversió total que s’ha fet, Pal Arinsal ha rebut 2,5 milions d’euros, la mateixa xifra que Ordino Arcalís, mentre que a Grandvalira s’han invertit 12,5 milions. Amb aquests diners s’han millorat pistes, infraestructures, instal·lacions, i s’ha diversificat l’oferta de restauració. També han augmentat les propostes d’activitats d’oci o musicals, però sobretot esportives. A més, Grau Roig acollirà del 30 de març al 2 d’abril l’Snowrow, un «festival de música molt important» organitzat conjuntament amb elrow. La primera edició d’aquesta cerimònia acollirà una vintena de discjòqueis «de màxim nivell», i comptarà també amb activitats lligades al món de l’esport per a les famílies.
D’altra banda, aquesta temporada anirà marcada per l’estalvi energètic. En aquest sentit, des de Grandvalira s’han compromès amb el Govern a aconseguir un estalvi del 15%, un afer que «sabem que no serà fàcil, però ho intentarem». Algunes de les mesures que ajudaran a fer-ho possible són les noves generacions de màquines trepitjaneu, l’ús d’intel·ligència artificial «per ser més eficients en la producció de neu», o la compra de vehicles elèctrics. També s’ha fet una aposta forta en l’autoproducció d’energia. En aquest sentit, Ordino Arcalís ja és autosuficient al 100% gràcies a la minicentral i, de fet, «tenim un excedent de producció que injectem a la xarxa», va assenyalar el director de Grandvalira. D’altra banda, Pal Arinsal és capaç de produir el 37% de l’energia que gasta, i Grandvalira un 6%. Per tant, Grandvalira Resorts produeix una mitja del 25% del que consumeix.
L’objectiu de la temporada és arribar als 2,5 milions de dies d’esquí venuts. Segons Moreno, «avui dia les vendes van a un ritme molt bo, millor que l’any passat», per això sembla que «la gent té moltes ganes d’esquiar». I és que, «si la neu ho permet, el pròxim cap de setmana potser tenim alguna obertura», sobretot per part d’Ordino Arcalís, on es treballa per obrir aquest cap de setmana.
Enguany, les pistes comptaran amb uns 2.500 treballadors, dels quals «més o menys 2.000 seran temporers». Relacionat amb la problemàtica de l’habitatge pels treballadors de temporada, el director de Grandvalira va explicar que gràcies a un esforç molt importat «hem arribat a la xifra de 1.100 allotjaments proporcionats per nosaltres», dividits entre hotels i apartaments, mentre que la resta de personal ja ha resolt aquest problema, segons va assegurar Moreno.