La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va destacar que el Govern ha acabat d’enllestir la Llei de mesures energètiques que es presenta avui defensant que es tracta d’un text que vol donar les suficients garanties als ciutadans i les empreses davant possibles talls de llum. D’aquesta manera, va destacar que s’incloguin certs elements com que les interrupcions s’hauran d’anunciar amb 24 hores d’antelació i que no podran durar més de dues hores, ja que hi haurà un sistema de rotació. És a dir, s’ha volgut incloure «una sèrie de garanties perquè (els possibles talls) afectin el mínim possible a tothom».
De la mateixa manera, Calvó va recordar que ja l’article 15.5 de la Llei de transició energètica preveu que «l’operador en casos excepcionals» pugui actuar «restringint la llum», i va ressaltar que atenent al «context complicat» que s’albira aquest hivern, i tenint en compte que ni França ni Espanya han assegurat que no hi hagi talls de llum, s’ha volgut impulsar una llei «garantista» a favor de la població. En aquest sentit, va lamentar que s’hagi volgut «tergiversar» l’esperit del text legal. Així, va assenyalar que s’inclouran mesures que serveixin per pal·liar els efectes que puguin arribar a tenir les interrupcions, «poc probables, però possibles», va dir. Paral·lelament, va subratllar que si es produeixen talls, els quals vindran donats des de l’exterior, caldrà que es faci una gestió de la millor manera possible. Així, va detallar que els serveis essencials no es veuran afectats per aquestes possibles afectacions al subministrament elèctric. De totes maneres va incidir en el fet que «si no hi ha llum, l’operador no en podrà subministrar» i caldrà que la restringeixi en cas que hi hagi un abastament deficient.
En aquest sentit, la ministra de Medi Ambient va tornar a reiterar la necessitat d’estalvi i va emfasitzar que s’ha començat el procés de concertació amb els diferents sectors, però també va apuntar que per «responsabilitat», l’Executiu s’ha de «reservar la possibilitat d’implementar mesures d’obligat compliment». Així, va considerar que s’entén que no caldrà arribar a certs extrems, però va indicar que cal que el Govern contempli tots els escenaris possibles i posi sobre la taula una sèrie de mesures per poder-los gestionar.
D’altra banda, Calvó va anunciar al sector ramader, en el marc de la 43a Fira concurs de bestiar d’Andorra la Vella, que el gravamen que s’aplica a la importació d’herba queda suspès fins al mes de març perquè els tractants del bestiar puguin comprar l’aliment suficient per als animals. La mesura ha estat presa tenint en compte la inflació i les condicions climatològiques d’aquest estiu, que han fet que la producció d’herba natural hagi estat menor que altres anys. Calvó també va manifestar que l’11 de novembre es reunirà per primer cop la Taula d’agricultura, en la que estaran representats els comuns, el Govern, el Consell General i el sector ramader per abordar diferents qüestions.
D’aquesta manera, la ministra d’Agricultura va explicar que el sector li havia transmès la «preocupació» per l’encariment en el cost de l’alimentació del bestiar i les dificultats que havien patit a l’estiu per produir herba suficient. En aquest sentit, va recalcar que l’Executiu ha tirat endavant el decret abans esmentat que elimina fins al mes de març el gravamen en la importació d’herba, de tal manera que tinguin «temps per poder comprar aliments, perquè l’abastament és complicat», va fer notar Calvó, que va indicar que el gravamen s’aplica per afavorir els prats de dall. Així, els preus per a l’alimentació dels animals s’han incrementat en els darrers mesos entre un 30% i un 40% i, si bé el preu de la carn de qualitat s’ha apujat lleugerament, el què s’ha intentat és que no es repercuteixi en el consumidor final, precisament perquè des de l’Executiu es donen ajudes per a la producció.
Pel que fa al desenvolupament de la fira concurs, en l’edició d’enguany van prendre part prop de 200 caps de bestiar, una xifra que la titular d’Agricultura va valorar molt positivament. De fet, va afegir que fa tres anys que la participació va augmentant (l’any passat van ser uns 170), la qual cosa «mostra el dinamisme del sector». També va manifestar que el 50% dels caps de bestiar exposats són de raça bruna.
I si bé els ramaders van constatar que tenen aquestes dificultats amb l’alimentació, no van comentar a la ministra cap problema amb relació al subministrament d’energia, per l’increment dels costos. Així, Calvó va recordar que a Andorra es duu a terme una ramaderia extensiva i que, per tant, no hi ha bestiar estabulat, amb la qual cosa tampoc no hi ha un gran consum d’energia a les explotacions, segons va informar l’ANA.