Les tres escoles artístiques del comú d’Andorra la Vella -l’Institut de Música, l’Escola d’Art i l’Aula de teatre i dansa-, han donat aquesta setmana el tret de sortida al nou curs amb més de 650 alumnes de totes les edats i amb una oferta formativa que arriba fins als 35 cursos. El conseller de Cultura i Promoció Turística d’Andorra la Vella, Miquel Canturri, va explicar ahir que la xifra d’alumnes inscrits encara és provisional, ja que les matrícules continuen obertes a les tres aules. Així mateix, va indicar que el curs s’enceta amb plena normalitat i «donant resposta a les inquietuds artístiques dels alumnes» per tal de continuar oferint «estudis de qualitat i adaptats als nous temps».
Entre els 35 cursos oferts s’inclouen tallers i monogràfics de les diferents disciplines per a infants, joves i adults. Tot plegat gràcies a una plantilla de 43 professors. Entre les principals novetats d’aquest curs, Canturri va destacar que hi haurà teatre per a infants, tallers de circ, cursos de filmació i edició de vídeos i cursos de fotografia per a joves. Tanmateix, l’Institut de Música presenta un banc d’instruments de lloguer per tal de donar servei a aquelles famílies que ho necessitin i a preus econòmics. Pel que fa a les tarifes, continuen en els mateixos valors que en el curs passat.
Entrant al detall de cadascuna de les novetats de cada aula, el coordinador de l’Institut de Música, Jordi Sabata, va exposar que enguany s’ofereix ensenyament musical de 16 instruments (acordió, cant, clarinet, contrabaix, flauta travessera, guitarra, orgue, piano, saxòfon, trombó, trompa, trompeta, viola, violí i violoncel), set cicles formatius i quatre monogràfics.
Després d’un any de transició amb una nova direcció al centre, el comú ha plantejat a l’Escola de Música treballar sobre línies com contribuir a l’accés a l’educació musical del màxim nombre de persones possible, oferir ensenyaments de qualitat i participar activament en la vida social i cultural del país. És per això que es plantejaran projectes de comunitat amb orquestres a les escoles, es treballarà amb els col·lectius de la gent gran i les escoles bressol, s’estructurarà una oferta educativa flexible que permeti conservar els alumnes i es promocionarà «al màxim» les formacions musicals.
En el cas de l’Escola d’Art, la seva responsable, Neus Mola, va manifestar que l’aula ofereix enguany tallers de pintura i dibuix, ceràmica, gravat, joieria, restauració de mobles i plàstica per a infants i joves. També segueixen les classes d’Història del cinema i Història de l’art, «que tenen molt bona acollida», i s’impulsa la fotografia amb nous formats de classes, com sortides fotogràfiques i cursos adreçats específicament als joves.
A més a més, la principal novetat d’aquest any és la incorporació d’un taller de vídeo adreçat a totes aquelles persones que es vulguin iniciar en aquest món aprenent a filmar i editar per crear curtmetratges. En aquest cas, les classes seran impartides per Àlex Tena a partir del 14 d’octubre.
Pel que fa a l’Aula de teatre i dansa, l’oferta formativa d’aquest 2022-2023 es basa en cursos de teatre per a infants, joves i adults. En aquest sentit, la responsable de l’Aula, Raquel López, va ressaltar la incorporació de l’actor Joan Hernández, format a l’aula, i que s’encarregarà de dirigir el grup de teatre per a joves. Enguany també hi haurà un curs de circ i malabars (per a alumnes d’entre cinc i 10 anys) i un altre de teles i trapezi (d’11 a 16 anys) amb l’actriu Meritxell Rabassa; un monogràfic d’escriptura teatral; així com cursos de dansa a partir dels quatre anys i fins als 18, i un de ballet adreçat als adults.