Search
Close this search box.

L’Associació de Propietaris de Béns Immobles d’Andorra (APBI) clama contra les modificacions del Pla d’Ordenació i Urbanisme Parroquial (POUP) d’Ordino. Tal com va assenyalar el vicepresident de l’APBI, Artur Homs, la reducció de la construcció no ajudarà a millorar la situació de l’habitatge, «sinó que més aviat contribuirà a empitjorar-la reduint l’oferta de pisos disponibles, que ja en són pocs a dia d’avui». En aquest sentit, l’associació demana que, abans de prendre decisions per part dels estaments públics, es consulti amb les entitats «a les quals afectarà de ple la seva política; en aquest cas nosaltres».

Afegit a les queixes envers la manca de comunicació per part de les administracions cap als propietaris, l’APBI manifesta que les polítiques que provoquen un decreixement de l’edificabilitat produeixen un efecte rebot que, directament, afecta sobre el preu de sortida i «encareix les tarifes per les regles de l’oferta i la demanda» D’aquesta manera, Homs va proposar la realització de moratòries amb la finalitat de dur a terme un ajornament que, en comptes de ser general per a totes les construccions, se centri en els sectors. Per exemple, «si s’analitza un excés en l’àmbit del turisme, incidir en les edificacions d’aquest sector per tal de no esquitxar als altres propietaris».

Paral·lelament, l’APBI assevera que les modificacions aprovades pel Comú d’Ordino es posicionen en contra del mercat, dels interessos generals i «ens allunya més de la possibilitat d’assolir habitatges dignes per a tothom», va manifestar Homs. En aquest sentit, l’associació demana l’establiment d’un criteri unificat entre el Govern, les corporacions i els privats a l’hora de tirar endavant projectes que estiguin relacionats amb l’edificació de pisos a preu assequible, ja que «cada corporació fa el que vol». I és que, segons els propietaris, els pisos s’han exhaurit perquè l’arribada de nous residents des del 2015 «ha crescut de manera desorbitada a un ritme superior que l’oferta d’habitatge amb l’afegit que l’espai a Andorra està limitat per raons orogràfiques».

Pel que fa a la situació actual dels pisos disponibles, Homs va indicar que la gran majoria dels béns immobles del mercat actual estan orientats a la venda «perquè no surt rendible posar-ho a llogar per part del propietari». A tall d’exemple, el vicepresident de l’associació va posar que «si un pis costa 400.000 euros i es posa a lloguer per part d’un privat, l’arrendador tardarà 30 anys per recuperar la inversió amb un lloguer de 1.200 euros al mes, sense extreure’n cap benefici». A banda, també va recalcar les dificultats perquè els bancs facilitin les hipoteques, ja que, avui dia, «demanen molts més avals que fa uns anys i provoca un  agreujament de la situació». 

Seguint la mateixa direcció, l’APBI creu que es duu a terme una lectura errònia del mercat del lloguer, la qual cosa significa que a causa de la manca de construcció de domicilis amb un preu assequible, les famílies no marxen dels pisos actuals amb tarifes antigues i, per tant, es tracta d’un altre factor que limita l’oferta de manera considerable i redueix la rotació dels inquilins de la mateixa manera a totes les parròquies.

Amb relació al concepte de creixement sostenible de la Reserva de la Biosfera, com un dels arguments per frenar l’edificació desorbitada expressat pel comú ordinenc, Homs va respondre que «mitjançant la limitació del sòl no es procurarà la salvaguarda exclusiva dels elements del patrimoni natural». De fet, va recalcar que actualment no hi ha tant «desgavell» a Ordino en comparació amb les altres parròquies i que «cal dur a terme construccions amb materials que s’integrin al terreny» per reduir la petjada ecològica.

Finalment, l’associació va manifestar que l’Administració Pública no té capacitat per fer front a la tensió del mercat «amb la construcció d’uns quants pisos». Tanmateix, creuen que cal impulsar el Fons de l’Habitatge per atraure els privats i oferir un tracte que atorgui rendibilitat a aquests. 

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu