El Ministeri d’Afers Socials inicia un projecte formatiu enfocat a les persones amb diversitat funcional d’entre 17 i 30 anys per afavorir l’emancipació d’aquest col·lectiu. Així ho va anunciar la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, durant la presentació del programa Vull emancipar-me a l’edifici Jovial d’Andorra la Vella, on es durà a terme la prova pilot amb cinc joves amb discapacitat intel·lectual.
En aquest sentit, el projecte es conforma amb un seguit de càpsules formatives en què es mostrarà als joves com afrontar situacions rutinàries al domicili i també a l’àmbit veïnal que s’allargarà durant els pròxims sis mesos. Així, diversos professionals de la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell (Fpnsm) duran a terme la tutela, almenys durant una part del dia, dels cinc integrants del programa durant les estades a un dels pisos de Jovial «per analitzar, aconsellar i guiar-los en tot moment», segons va afirmar Pallarés. De fet, va afegir que aquesta iniciativa se suma al projecte Vida Independent, en el qual ja participen 19 joves, per vetllar per la qualitat de vida de les persones amb diversitat funcional i que, de retruc, puguin accedir a una vida amb llar pròpia.
Al seu torn, la responsable del servei d’habitatge de la Fpnsm, Irene Jiménez, va destacar que es tracta d’una ampliació dels projectes que ja funcionen per promocionar «habilitats adaptatives perquè els joves puguin fer el salt de viure sols amb el suport d’un educador el temps que necessitin». De fet, segons els professionals de la Fpnsm, s’han identificat vuit àrees formatives en total que «conformen els coneixements necessaris per dur a terme una emancipació segura i efectiva», entre els quals figuren la seguretat alimentària, la gestió econòmica de la llar, la mobilitat i la inclusió en la comunitat, entre altres. També va assenyalar que el perfil de les persones que poden formar part d’aquest projecte d’inclusió, són «persones amb algun trastorn del neurodesenvolupament amb una edat suficient per a dur a terme el procés d’independització de la seva zona de confort, per aquesta raó hem establert una forquilla que comprèn les edats de la majoria d’edat fins als 30 anys».
Entrant al detall de les característiques del nou programa, la titular d’Afers Socials va indicar que, mitjançant un conveni amb el mateix ministeri, es vol convertir el pis, que abans formava part del projecte Vida Independent, en un «immoble de pràctiques». D’aquesta manera, els integrants de Vull emancipar-me duran a terme estades intermitents de fins a cinc dies amb una resolució posterior dels professionals de l’àmbit social per tal de comprovar la posada en pràctica de les habilitats d’emancipació dels joves, les quals hauran d’haver interioritzat prèviament durant les jornades de les càpsules formatives. Aquestes, donaran el tret de sortida al llarg d’aquesta setmana al centre cultural La Llacuna amb la formació en seguretat alimentària.
Finalment, Pallarés va destacar que si la prova pilot esdevé un èxit, es continuarà utilitzant el mateix espai per dur a terme futures formacions i pràctiques d’emancipació. En aquest sentit, els joves no podran passar més de sis mesos a l’immoble facilitat pel Govern i «el gran repte serà sortir al mercat laboral a trobar noves opcions, encara que aquesta problemàtica la tenim tots, però nosaltres els acompanyarem en tot allò que sigui necessari».