Els cursos de Formació Professional (FP) tindran un total d’11 itineraris d’estudi diferenciats de cara el curs que ve, entre els quals figuraran opcions combinades d’infermeria, estètica, lingüística, i activitats físiques i de l’esport, entre altres. Així ho va afirmar la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, durant la jornada de portes obertes del centre de Formació Professional d’Aixovall, que va veure passar més de 250 alumnes de quart de Segona Ensenyança per mostrar les opcions de diplomes i titulacions que ofereix la institució i ajudar els joves a encarar el seu futur laboral.
La jornada va consistir en l’acollida dels nois i noies per part dels mateixos estudiants del centre, els quals es van dedicar a explicar la dinàmica dels cursos, les pràctiques de cada ofici i les sortides potencials al món laboral. En aquest sentit, la titular d’Educació va remarcar que «és de vital importància que les noves generacions visualitzin les possibilitats de futur que se’ls presenta en molt poc temps i que els mateixos companys que estan duent a terme els cursos els ho detallin». Des del ministeri es va assenyalar que s’està duent a terme una reformulació dels cursos per afavorir la inserció als estudis d’FP i l’accés a l’ensenyament superior. De la mateixa manera, des de la cartera d’Educació es va remarcar que es vol revisar i alinear la formació amb els programes del sistema competencial de l’escola andorrana.
Al seu torn, Vilarrubla va destacar que durant el curs vigent «hi ha un total de 380 alumnes cursant les diferents opcions que s’ofereix entre els centres d’Aixovall i de la Massana». Entrant en detall amb el volum d’estudiants d’aquesta modalitat arreu del Principat, s’espera que l’any que ve augmenti el nombre d’alumnes, ja que la inclusió de més ofertes de formació provocarà que hi hagi noves places per cobrir a les aules. Un dels exemples de l’eixamplament dels itineraris és la branca sociosanitària, la qual durant el curs d’enguany es va dividir en dos recorreguts diferenciats. De cara el curs que ve, serà el torn de la titulació de Tècnic de Suport en Desenvolupament d’Aplicacions i la titulació de Tècnic de Suport de Sistemes Informàtics i Xarxes, que començaran a funcionar a partir del setembre i constaran d’una Formació Professional Inicial (FPI) i dos cursos de Batxillerat Professional (BP).
Seguint la línia dels nous itineraris de formacions, Vilarrubla va detallar que «des del ministeri estem treballant per a l’aplicació d’una branca d’ensenyament que se centri en la gestió dels eSports», ja que és una temàtica que es troba en ple creixement i «interessa molt» a les noves generacions d’estudiants. Fent referència a l’adaptació de les noves formacions, la titular d’Educació va remarcar que «cal seguir adequant l’oferta d’ensenyament a les tendències i les demandes principals del mercat per afavorir la inserció laboral del jovent».
Alguns dels estudiants que van acudir a les jornades de portes obertes van sortir satisfets i amb les idees més clares sobre el camí que volen seguir de cara a l’any que ve. Segons va assenyalar Miguel Àngel Sánchez, un dels joves visitants, «ha sigut una experiència molt positiva que m’ha ajudat a veure amb més claredat el camí que vull seguir i tinc clar que anirà per les activitats físiques i l’esport». Per la seva part, la Sara que va participar en els tallers d’Infermeria, va indicar que «ens han ensenyat a dur a terme accions pròpies de l’ofici com, per exemple, ajudar a una persona invàlida a seure a una cadira de rodes o bé a rentar-nos les mans correctament». D’altra banda, alguns dels estudiants de segon any del Secretariat Multilingüe van argumentar que estan molt satisfets amb la formació que estan rebent, com el Lluís García, el qual està interessat a orientar-se al món de la comunicació.