La Maria Dolors Garnés viu a Andorra des de fa 36 anys. Segons va explicar a EL PERIÒDIC, des de l’esclat de la pandèmia, en diverses ocasions ha sigut rebutjada de rebre atenció mèdica per no portar la mascareta. Al principi, concretament després dels primers mesos de confinament domiciliari, els metges la van autoritzar mitjançant un certificat que l’exclou de portar mascareta als llocs públics per raons de salut, amb la finalitat d’evitar ofegaments i afavorir la ventilació, ja que amb l’edat de 69 anys pateix d’hipertensió i sobrepès. El conflicte a l’àmbit sanitari es va produir en tres ocasions en què els metges es van negar a atendre la Dolors perquè no duia la mascareta, tot i estar exempta de la responsabilitat de dur-la obligatòriament. «Jo sempre aviso amb antelació abans de presentar-me al centre mèdic o a l’hospital per tal d’establir un horari òptim amb el doctor que no incomodi les persones que han de dur la mascareta per llei», afirma Garnés.
La pneumòloga que li feia el seguiment i el control de les afeccions respiratòries va haver de marxar a França i, arran del canvi de metges, va començar a experimentar una situació insòlita a la seva vida fins a la data. El primer cop que la Dolors va patir una situació de «discriminació per no portar els equips de prevenció» va ser durant una analítica rutinària. «Com ja feia de costum em vaig acostar a l’hospital a fer-me una prova, però el doctor no em va voler atendre després d’explicar-li les meves dolències». Tot seguit, segons Garnés, el metge li va esclatar que «si una persona ha de morir, tant és fer-ho amb mascareta que sense» com a justificació per la desatenció de la pacient.
La segona ocasió en què es va sentir discriminada, es va dur a terme durant la realització d’una mamografia per la prevenció del càncer de mama. En aquest cas, Garnés va avisar prèviament sobre la seva condició per ser atesa i va demanar un horari personalitzat per no incomodar el personal ni als altres pacients, però «em vaig presentar al centre, em van veure com anava i em van denegar el servei, per tant, vaig haver de buscar-me un altre lloc on fer-me el diagnòstic», assenyala.
Finalment, l’últim cas en què es va veure involucrada en un rebuig d’atenció sanitària, la infermera que va programar la trobada «em va dir que no hi havia cap problema, però un cop allà em van dir bruscament que de cap manera em podien atendre si no estava vacunada ni portava mascareta». Així, la família de la Dolors va procedir a denunciar a la Policia i al Col·legi Oficial de Metges aquests fets al·legant el dret fonamental d’atenció a les persones. Després de tres setmanes, però, el col·legi va respondre indicant que «no es va produir cap infracció ni es va trobar cap dèficit deontològic».