Search
Close this search box.

Ahir a la tarda va tenir lloc la roda de premsa del Col·legi de Professionals d’Andorra, amb motiu del descontent dels diferents sectors sanitaris davant la recent aprovació de la cartera de serveis per part de l’antic ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. 
Segons denuncien els professionals, la cartera conté molts errors i contradiccions, atès que han inclòs serveis a sanitaris que per definició només poden efectuar d’altres, o bé han incorporat professionals que fins a l’actualitat no havien estat contemplats dins de la cartera. Des dels col·lectius sanitaris, també s’entén que s’ha fet tot amb molta precipitació, ja que alguns d’ells encara no havien presentat les seves observacions i propostes.

En la primera intervenció, la presidenta del Col·legi Oficial de Metges d’Andorra, Meritxell Cosan, va afirmar que «si a partir d’ara, el metge referent no pot sol·licitar les proves mèdiques que consideri perquè la CASS no ho cobrirà, hi haurà una demora en el diagnòstic del pacient, i encara més greu, en la patologia que aquest pugui presentar». 

Quan el Govern va convocar l’Assamblea General per parlar amb el col·lectiu mèdic, «la decisió va ser unànime en el sentit que ningú va trobar bé aquesta cartera de serveis», va assegurar Cosan. 

La presidenta del Col·legi de Dietistes i Nutricionistes, Berta Jiménez, per la seva part, va reafirmar que «abans d’aprovar la cartera s’hauria d’haver autoritzat la Llei de professions sanitàries, per poder definir les competències de cadascún dels col·lectius». 

A més, la presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeria, Isabel Vallejo, va defensar que «no hi ha hagut possibilitat de negociació ni revisió de manera conjunta», i va recordar que «el desembre del 2021 se’ns va dir que la infermeria apareixeria com annexe a la llei marc de professions sanitàries. Ara mateix, les regles del joc han canviat i demanem que la Llei d’infermeria aparegui al títol segon de la Llei marc resumint les seves competències». 

Paral·lelament, la presidenta del Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs, Celine Diet, va assegurar que «les competències de cada professió s’han de determinar abans que la cartera de serveis. El que ha fet el Govern, se’n diu començar la casa per la teulada». 

Al seu torn, la presidenta del Col·legi de Podòlegs, Nerea Miguel, va expressar que «des del sector, fem èmfasi del nostre desacord amb la nova normativa sobre que el metge referent o infermera derivi el pacient per poder visitar-se amb el podòleg. Pensem que aquest canvi provocarà un augment en la despesa del malalt, de la CASS i un retard en la visita». 

En aquesta línia, la presidenta del Col·legi de Fisioterapeutes, Meritxell Agromanyo, va apuntar que «la cronologia correcta a seguir era la Llei marc de la salut, la Llei de les professions com annex a la llei marc, i per últim, decidir què cobrirà la salut pública». Agromanyo també va recordar que «s’hauria d’haver treballat el què i el com. Per exemple les nomenclatures o les tarifes. No té sentit quins actes seran reeemborsats si no se sap en quines condicions».

Per acabar, la presidenta del Col·legi de Logopedes, Sara Fité, va assenyalar que «ens trobem davant una cartera de serveis aricaica, poc digna d’un país amb pretensions pioneres, en la qual la salut pública forma part de les prioritats». 

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu