La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va explicar ahir que la setmana vinent s’anunciaran les noves tarifes elèctriques. «Fa dies que tots els equips de FEDA [Forces Elèctriques d’Andorra] estan treballant en diversos escenaris, però pensem que és indispensable augmentar-les, tot i que seran assumibles per al ciutadà», va afirmar Calvó. Com que la guerra a Ucraïna ha estat un fet sobrevingut, els mercats estan sotmesos a l’evolució d’aquest conflicte bèl·lic, cosa que fa que el ministeri «no tingui una visió a mesos vista». Per això, «estem treballant per assegurar el màxim d’estabilitat», però va admetre que durant el 2022 hi podria haver més increments, sobretot per aquest context de volatilitat.
Ara bé, la ministra de Medi Ambient va assegurar que els preus continuaran sent molt més avantatjosos que als països veïns, ja que «tenim sort» que FEDA és una empresa «sanejada» que «ha parat el cop aquest hivern i que ho continua fent». Segons Calvó, la pujada serà gradual en funció del consum, i va recordar que no es tocarà el preu de la tarifa bonificada, a la qual hi estan abonats prop d’un miler d’usuaris. La ministra no va voler especificar la xifra concreta d’increment ni tampoc el dèficit de FEDA, dades que va assegurar que es faran públiques la setmana vinent.
Calvó, acompanyada per la directora de Medi Ambient, Sílvia Ferrer, va fer aquestes declaracions després de presentar el Projecte de llei d’avaluació ambiental de projecte i de plans i programes a la comissió legislativa de Política Territorial, Urbanisme i Medi Ambient del Consell General, un text legal que el Consell de Ministres va aprovar fa un mes.
La nova norma, pendent d’aprovació al ple del parlament, preveu un increment de la vigilància i el control de les obres pel que fa als criteris mediambientals. D’aquesta manera, un tècnic de vigilància haurà de fer el seguiment i el cap d’obra haurà de ser-ne coneixedor. A més, a l’inici de les obres hi haurà d’haver una reunió de replanteig amb assistència necessària del responsable del seguiment ambiental i previ avís a l’òrgan ambiental.
Pel que fa a les sancions i les infraccions, es divideixen en tres apartats: lleus, greus i molt greus. En el primer la multa oscil·larà entre els 100 i els 1.000 euros, en el segon entre els 1.000 i els 3.000 euros i en el tercer entre els 3.000 i els 30.000 euros. També inclou mesures cautelars per evitar que continuï una infracció o un agreujament d’un dany causat al medi ambient. Per exemple, es podran aturar les obres per ordre de l’òrgan ambiental i exigir al promotor o titular del projecte la reparació dels danys causats al medi ambient i la seva reposició a l’estat original.
El conseller general de Terceravia, Joan Carles Camp, per la seva banda, va mostrar algunes objeccions al projecte de llei, tot i que al final va acceptar les explicacions de la ministra. «No sé si comencem la casa per la teulada, ja que la llei del sòl no està adaptada a la realitat», va argumentar. A més, «poso en qüestió que aquesta llei no aporti més càrrega administrativa i crec que pot crear més inseguretat jurídica». Segons Calvó, «probablement hem d’encetar una reflexió sobre la llei del sòl, però és complementària a aquesta», va respondre a Camp.