Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Filloy s’obre a allargar la congelació dels lloguers i augmentar els ajuts

El PS denuncia que alguns propietaris no compleixen la llei i que els llogaters en pateixen les conseqüències

Després que el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, reiterés ahir al Consell General, en la sessió de preguntes al Govern, la preocupació pels preus dels pisos de lloguer a partir de l’informe del Raonador del Ciutadà i denunciés la falta de polítiques de l’Executiu, el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, es va mostrar obert a mantenir l’any de pròrroga dels contractes amb el preu congelat, ja que així «protegim el 60% de les famílies», una mesura que «no genera més oferta», i per això hem tirat endavant altres polítiques. També es va mostrar partidari d’augmentar els ajuts a l’habitatge i a incrementar els pisos a preus assequibles.

Sobre els pisos buits, quantificats per FEDA en més de 6.000 pel nul o baix consum, Filloy va avançar que properament s’aprovarà una nova llei de mesures urgents, ja que «fa falta un marc legal que permeti fer servir aquestes dades més enllà de l’estadística». Amb tot, el ministre va puntualitzar que «necessitem temps per consensuar el text amb els actors implicats», i per això va recordar que el dia 31 vinent se celebrarà la comissió de l’habitatge. També va informar que la problemàtica estarà inclosa en les tasques dels mediadors, com «una eina més», i que faran campanyes de difusió perquè els propietaris i els llogaters coneguin els seus drets.

Precisament sobre això, el Partit Socialdemòcrata (PS) va denunciar que alguns propietaris estarien aplicant augments en els lloguers que estarien al marge de la llei, una pràctica també denunciada pel raonador del ciutadà. «Mai hem estat tan malament com ara, el 2021 vam arribar a màxims històrics de queixes al raonador, i aquest 2022 aquest màxim ja ha quedat minimitzat», ja que «es triplicarà si les xifres continuen com fins ara», així que «per això necessitem habitatge públic a preu assequible», va dir López. 

Sobre això, Filloy va anunciar que abans de final d’any es coneixerà l’estructura de l’edifici de la Borda Nova, un projecte que ha costat 10 milions d’euros. Ara bé, «no tenim una fórmula màgica; si fos tan fàcil les ciutats on governen els seus no hi hauria problemes, i hi són», va assegurar en referència a Barcelona i altres ciutats importants dels països veïns. Davant les crítiques de López, el ministre de Territori i Habitatge li va retreure que «no aporten solucions», i així «és difícil que puguem fer coses junts», ja que «són mals companys de viatge», perquè «fan el contrari del que escriuen al programa electoral», va denunciar tot llegint textualment un dels punts de la proposta electoral socialdemòcrata de les darreres eleccions generals.

Pallarés assegura que el nou model de tarifes «no deixa ningú fora»

La ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, va assegurar ahir durant la sessió de preguntes al Govern del Consell General que cap usuari dels centres sociosanitaris «es quedarà sense suport», perquè «tothom que no hi arribi se l’ajudarà», ja que «aquest model no deixa ningú fora del sistema», va dir sobre el decret de revisió de tarifes.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, per la seva banda, va demanar al Govern que retiri el decret per falta de consens. «No hi ha hagut debat públic i ho han fet per la porta del darrere», va lamentar. A més, el copagament «ja existia» i «han tirat pel dret i han augmentat les tarifes», de manera que les famílies «aporten més i la CASS menys». També va denunciar que els requisits per tenir excés a les ajudes són massa complicats. En aquest sentit, Pallarés va explicar que durant el 2021 un total de 74 usuaris se’n van beneficiar, amb una partida de 430.000 euros.

La ministra d’Afers Socials va puntualitzar que l’aportació dels usuaris és «minsa», que el model era «obsolet» i que els motius del canvi són «jurídics» i «tècnics», ja que «havíem de donar compliment a la llei». Sobre l’increment del preu, va assegurar que «només afectarà les famílies amb recursos». El cap de Govern, Xavier Espot, també es va referir a això. Així, va contestar a López que «no ens faci ser progressistes i socialdemòcrates a nosaltres; no hi pot haver cafè per a tothom, pagarà més qui més diners tingui», ja que «el nostre model és més social i més protector que el d’altres països», va afirmar.

Riva deixa la porta oberta al retorn a la Biennal

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, va afirmar ahir al ple del Consell General que «haurem de valorar si tornem» a la Biennal d’art de Venècia, com a resposta a la pregunta que va fer al Govern la consellera socialdemòcrata, Susanna Vela, sobre la participació d’Andorra en aquest esdeveniment cultural. La ministra va explicar que després de cinc participacions, les candidatures han anat baixant amb els anys i la pandèmia també ha incidit en el fet que enguany no hi hagi cap partida al pressupost per a l’estand d’Andorra al certamen. A més, va revelar que quinze països més també faltaran a la cita, fet que provocarà que sigui l’edició «menys concorreguda», va afirmar Riva.

Per la seva banda, Vela va retreure a la ministra que «sempre ha estat sota sospita per part de vostè, no pas per part nostra», i va lamentar que «marxar-ne ara seria una pena perquè és un aparador de primer nivell per als nostres artistes». Per això, va afegir que «hi hem de tornar replantejant el model si cal i sense escatimar ni un euro», va demanar. Riva va anunciar un pla estratègic a llarg termini que vagi més enllà de governs i de ministres de torn.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu