Search
Close this search box.

El raonador del ciutadà, Marc Vila, demana que es posin a disposició dels ciutadans més pisos de lloguer amb un preu que oscil·li entre els 400 i els 700 euros per tal de «fomentar una millora a la qualitat de vida d’un gran contingent de persones que estan destinant més del 30% del seu sou a aquest aspecte». De la mateixa manera, Vila va destacar durant la seva intervenció a la comissió legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals que «caldria congelar els lloguers per als ciutadans que tenen dificultats econòmiques fins que el Principat disposi d’un nombre més elevat d’habitatges socials».

Després de mostrar els resultats de l’informe del raonador del ciutadà del 2020, el qual es va retardar en gran mesura pel «col·lapse originat per la pandèmia mundial», Vila va indicar que la pujada de preus general dels lloguers «s’ha vist enlluernada per la creixent oferta d’habitatges de luxe que està incentivant els altres llogaters a incrementar els preus». En total, es van registrar 91 expedients formals durant el 2020, la qual suposa un decreixement del 10% amb comparació el 2019 en què es van registrar 101. Cal destacar que «una quarta part de tots els expedients» va resultar favorable als demandants, la qual cosa «explica la utilitat d’aquesta institució que sovint és menyspreada per la classe política i social», va afirmar Vila.

Amb relació a l’anàlisi de l’informe de fa dos anys, la principal preocupació de les persones que van acudir a la institució té a veure amb l’habitatge, «cosa que no ens sorprèn gens ni mica, ja que és el principal problema a dia d’avui», va assenyalar Vila. Així, el raonador va establir el perfil majoritari de les persones que acudeixen a la institució des del 2020: «Dona de mitjana edat amb fills, dificultats econòmiques i molt poca ajuda per part de la parella o exparella». També, va recordar que la figura del raonador existeix per «oferir una visió de l’envergadura dels casos dels demandants que pretenen recórrer a la Batllia per resoldre conflictes amb l’Administració». 

D’altra banda, la CASS, les prestacions socials i el saig són algunes de les preocupacions que més van incidir en l’informe del 2020. En primer lloc, es va notar un increment amb «el desacord dels demandants amb els resultats dels controls mèdics i altes mèdiques prematures». Fent referència al saig, alguns ciutadans van trobar que va haver-hi «manca de proporcionalitat en els percentatges embargats». Darrerament, es van detectar «nombroses dificultats  d’accés als ajuts, malgrat la bona feina dels treballadors socials». De la mateixa manera, l’informe reflecteix que «els barems per atorgar prestacions socials són molt ajustats».

L’activitat a les xarxes socials i l’obertura de més vies de comunicació per arribar a la institució són un dels ítems que van marcar el 2020,  amb la proliferació dels perfils a Instagram, Facebook i Twitter i «el creixement de visites durant el confinament». Finalment, Vila va afirmar que no es tornarà a repetir un «retard d’aquesta envergadura» en la presentació de l’informe i que «el del 2021 veurà la llum en els pròxims mesos».

Suport a Ucraïna

Pel que fa a la invasió russa d’Ucraïna, el raonador del ciutadà va dedicar unes paraules de presentació i de comiat amb relació al conflicte armat que s’està duent a terme. Per una banda, Vila es va adherir al pronunciament del Consell Rector de la Federació Iberoamericana de l’Ombudsman (FIO) que sol·licita la fi de les agressions russes contra el poble d’Ucraïna, la pau i el respecte als drets humans. També va declarar que «em sento molt orgullós de pertànyer a la llista de països hostils que va aprovar el govern de Putin» amb relació als estats que es van afegir a les sancions a Rússia. 

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu