Ciutadans Compromesos, Demòcrates i Independents va ser el guanyador de la passada nit electoral a la parròquia de la Massana. El partit encapçalat per Eva Sansa va sumar 1.113 vots, el que va suposar un 58,73%. La Plataforma ciutadana Amb Seny s’ha quedat a les portes del Comú de la parròquia, amb 782 vots, el que va significar un 41,27% dels vots.
I és que a la Massana van votar 2.114 persones, tot i que des del Comú havien convocat a 3.552 electors. La participació doncs, no va arribar al 60%, concretament va ser del 59,51%. Aquesta participació va ser vuit punt superiors a la d’ara fa quatre anys, quan només va arribar al 51,13%. A més, cal destacar que va haver-hi 159 vots en blanc i 60 vots nuls.
Així doncs, la pròxima cònsol, Eva Sansa va donar les gràcies als electors quan va acabar l’escrutini, i va apuntar que «esperem que durant aquests quatre anys, ja que els electors ens han fet confiança, puguem fer una gran feina», destacant que «jo seré la cònsol de tots, no només dels que ens han votat, i tindran sempre obertes les portes del Comú».
Respecte a alguna prioritat, Sansa va informar que «hem presentat un projecte sòlid, hem transmès molta estabilitat a la Massana». I és que Sansa va remarcar una part del seu programa electoral en les declaracions: «El tema del POUP ens preocupa, estem esperant a tenir els estudis de càrrega per començar a treballar», va informar, tot destacant que vol començar ja a fer feina.
Un dels altres temes que va tocar va ser el pla d’envelliment a la parròquia. Però no és l’única proposta que té el partit per a les persones grans. CC + DA + I aposta per a les activitats intergeneracionals, és a dir, aquelles on els protagonistes són les persones grans i els joves de la parròquia. També volen crear activitats amb associacions, tant parroquials com nacionals i fomentar el voluntariat. Respecte al jovent, volen incentivar la participació activa d’aquests, per això volen incentivar als joves a visitar al comú, a més d’implementar un canal de diàleg per crear una comunicació eficaç.
El número u de la plataforma ciutadana, Guillem Forné va remarcar la poca participació en aquestes eleccions: «segurament significa quelcom», i va destacar que «durant una part de la nostra campanya hem intentat revertir aquesta situació», tot recordant que la participació a la Massana sempre havia estat entre el 70 i el 80%. Així, va afegir que «gran part de la feina al Comú serà tornar a tenir proximitat amb la gent i que sàpiguen que es pot disposar de l’equip comunal, sigui de la majoria o de l’oposició». Preguntat sobre si la baixa participació els ha perjudicat, Forné va argumentar que «perjudica el sistema. La ciutadania ens està dient que hi ha un problema, i per això molts sectors de la població no han anat a votar o ho han fet en blanc».
Forné, d’altra banda, va explicar que «continuarem batallant dins del Comú», ja que «a la Massana hi havien sensibilitats que no estaven representades dins del Comú i ara sí que ho estaran», afegint que «estem orgullosos de ser la veu d’aquesta gent i ens posem a disposició de tots ells per poder comptar amb nosaltres per tot el que els preocupa».
Preguntat per quina qüestió de començaria, l’urbanisme diu que «serà molt prioritari».
L’escrutini més ràpid/ A les 19.00 hores es tancava el col·legi electoral al servei de tràmits del Comú, i poc després començava un escrutini que ja al principi deixava caure els resultats de la nit electoral a La Massana. I és que amb aproximadament un 25% dels vots comptats, el partit d’Eva Sansa ja es posava endavant i no deixaria remuntar a la plataforma ciutadana de la parròquia. Els resultats finals de la Massana arribaven els primers, mentre en altres parròquies com Encamp encara els quedava comptar prop de la meitat dels vots.
Com quedarà el Comú?/ El pròxim 28 de desembre el Comú es reunirà i es farà un consell on es nombraran els pròxims cònsols i consellers. La Massana és una de les parròquies que té 12 consellers, i es dividiran entre els dos partits que s’han presentat: Ciutadans Compromesos + Demòcrates + Independents per una banda, i la plataforma ciutadana Amb Seny per una altra. El partit d’Eva Sansa tindrà un total de 10 consellers, que seran primerament ella mateixa, Roger Fité, Monica Sole, Agustí Garcia, Elisabet Rosell, Marc Jové, Kevin Poulet, Alexia Verdaguer, Roc Viñas i Marcio Miguel Da Costa. Per la candidatura Amb Seny, tindrem al Comú dos representants: Primerament al número u de la llista, Guillem Forné i a la seva mà dreta, Laura Cristina Bragança.
Així doncs, aquestes són les 12 personalitats que governaran la parròquia massanenca durant els pròxims quatre anys, fins al 2027.
Nou escenari de votació en un matí de vots a comptagotes
La Massana ahir estrenava col·legi electoral. L’objectiu d’aquest canvi ha estat millorar l’accessibilitat i la inclusió, ja que en l’espai anterior, tot i que formava part del mateix edifici, s’havien de baixar unes escales per anar a votar. Aquesta vegada, però, s’ha optat per votar al nou servei de tràmts on tots els ciutadans poden passar sense cap problema.
El vot judicial va arribar a primera hora del matí, cap a les 06.00 hores, i es va posar a l’urna tot seguit. Però no va ser fins a les 09.00 hores que el Comú obria les seves portes amb un refrigeri dolç i salat que reconeixia la feina feta dels votants.
La primera a votar, la Maria, va arribar poc abans de l’hora d’obertura. Explicava que acabava de deixar les seves filles a l’esquí club, a Arinsal a les 08.00 hores, i que aprofitava el temps lliure per exercir el seu dret a vot. El que no s’esperava és que fos la primera a fer-ho de tota la seva parròquia: «ha estat una sorpresa ser la primera, però l’experiència m’ha agradat», apuntava, recordant que «l’última vegada vam venir a mig matí».
També va matinar l’Àlex, un estudiant de Barcelona que marxava de bon matí cap a la capital catalana, però primer exercia el seu dret a vot. I és que, era la primera vegada que podia votar. Va informar que ja va fer els 18 anys al juny i no va poder votar a les eleccions generals, que es van celebrar el 2 d’abril d’enguany: «tenia moltes ganes de votar». I és que el jove es va haver de mirar bé abans de votar els dos programes electorals, per saber a qui votar.
I és que, tot i que tots dos tenien molt clar que havien de dir la seva mitjançant el vot, cadascun tenia un pensament molt diferent. Mentre un deia que estava agraït per com s’havien fet les coses a la parròquia durant aquests últims quatre anys, l’altre exposava que s’haurien de mirar més alguns problemes de la parròquia, com el canvi climàtic.
Mitja hora després venia el candidat a cònsol menor per Ciutadans Compromesos, Demòcrates i Independents, Roger Fité, que va explicar als mitjans que «soc bastant actiu al matí, per això vinc a votar ben d’hora», i afegia que «soc optimista per als resultats, però cal ser-ho amb respecte».
En aquell moment també va arribar el candidat a cònsol major de la plataforma ciutadana Amb Seny, Guillem Forné, juntament amb la seva família. Forné va arribar animat i content de poder participar en un dia tan important per al país com va ser ahir, que ell va titular «una festa electoral». Va remarcar que des del partit han passat 15 dies molt intensos, però «estem molt contents de la feina feta». A més, va afegir que «hem intentat fer una campanya molt constructiva, i hem intentat donar un missatge clar». D’altra banda, va comentar el feedback que han rebut durant els 15 dies de campanya electoral: «hem rebut molts neguits de la ciutadania i problemàtiques que també veiem nosaltres, per això volem posar el nostre granet de sorra». Respecte a la participació, va instar al fet que «ha de pujar tant sí com no», remarcant que era el més important: «Si després ens beneficia, doncs millor». I és que la participació, durant tot el matí, anava venint amb comptagotes.
Cap a les 11.30 hores va votar la candidata a cònsol major de CC + DA + I, Eva Sansa, que va explicar que per al seu partit la campanya ha estat molt intensa, i han animata tothom a que anés a votar. Respecte al seu partit, va remarcar l’experiència: «Durant aquests 12 anys hem volgut donar una estabilitat a la parròquia, per això volem continuar treballant de manera ordenada a la nostra parròquia si guanyem».
D’altra banda, la candidata a cònsol va remarcar que durant aquesta campanya hi ha molts dies de nervis: «Entre debats, entrevistes, fotografies, reunions de cònsol i el porta a porta els dies de campanya són força intensos».
A dins del col·legi a més, hi havia diferents voluntaris que ajudaven persones grans o amb algun tipus de discapacitat a exercir el seu dret a vot durant les eleccions comunals celebarades durant el dia d’ahir.