Search
Close this search box.

L’espai Galobardes de Canillo va acollir ahir l’últim debat electoral de les pròximes eleccions comunals del 17 de desembre. En aquesta parròquia es presenta una única candidatura, Demòcrates + Independents, encapçalada per Jordi Alcobé. El candidat va comentar que «és una llàstima no poder tenir una rivalitat per poder contrastar idees». L’únic rival que té Alcobé en aquestes eleccions són els vots en blanc o l’abstenció. 

El candidat demòcrata va començar ressaltant que «Canillo és una parròquia que és un exemple de convivència. En els últims 10 anys la població ha incrementat un 80%». 

El primer bloc del debat es va centrar en temes socials com: l’habitatge, ENSISA, apartaments turístics, els terrenys de l’antic càmping Pla o el transport públic. El tema de l’habitatge és una preocupació comuna a totes les parròquies. En el cas de Canillo, Alcobé va especificar que  «hi ha hagut 2.500 nous residents en els últims 10 anys i s’han construït 500 nous habitatges». Tot i això, falten habitatges de lloguer i és un tema que també preocupa a la parròquia. Alcobé ho va estructurar en quatre punts per tal d’explicar la situació. ENSISA, la societat explotadora de Soldeu El Tarter, és un «motor important que acull a 850 temporers cada any» i això suposa que falti crear infraestructures per tal de poder allotjar als temporers. Pel que fa als apartaments turístics, «hi ha de molt baixa qualitat i de gestió deplorable». Des de Demòcrates volen una major qualitat pel turista i per Canillo. A la parròquia també hi ha edificacions inacabades i pisos buits, que es vol conèixer on i per quins motius estan buits. 

Un tema important per la parròquia i pel qual Alcobé va ser preguntat és sobre la compra de terrenys de l’antic càmping Pla. «Canillo ha hagut de comprar un terreny privat per poder posar serveis privats, des de zones verdes fins a zones residencials perquè la gent gran tingui un lloc on viure», va comentar el candidat demòcrata. Quan comenci el mandat, una de les primeres coses que vol fer és explorar la possibilitat que la gent gran tingui un servei adequat al qual necessitin. Aquest serà un espai on puguin passar el dia, però la idea és que a les nits puguin tornar a les seves llars. 

L’últim tema que es va tractar és el transport públic. A primera hora del dia, els autobusos per baixar a Escaldes-Engordany o Andorra la Vella van plens i en segons quines hores costa circular per la parròquia. El partit d’Alcobé vol afegir més freqüències de pas més seguides per evitar col·lapses a la parròquia canillenca. 

En el bloc econòmic es van tractar temes com: el Pont Tibetà, el pla de millora amb el parc aquàtic del Palau de Gel, protegir la muntanya i natura, plans per la vall d’Incles i l’agricultura i la ramaderia. En l’inici d’aquest bloc, Alcobé va comentar que «tenim la sort de tenir un Comú amb un gran legat financer». El Pont Tibetà ha aportat molts beneficis a la parròquia, concretament 1,5 milions d’euros. Respecte a això, el candidat demòcrata va comentar que «la fragilitat de dependre només de la neu és massa arriscada i no podem dependre només d’això». I en aquest sentit, el Pont Tibetà ha donat molt a la parròquia, «la meitat dels visitants que venen, no haguessin vingut al país si no fos pel Pont Tibetà», va concretar Alcobé. Tot i això, el candidat de Demòcrates va exposar que han d’aprofitar al màxim l’hivern. 

El Palau de Gel és un lloc que consumeix molta energia i amb la construcció del parc aquàtic des de Demòcrates pretenen «pujar els ingressos amb el Palau de Gel i el parc aquàtic que ajudaran a eliminar les despeses». L’agricultura i la ramaderia és «essencial per la parròquia i pel país». Un dels projectes del partit és crear un punt de venda de productes locals a Cal Federico per tal d’ajudar a aquest sector. 

Finalment, en el minut d’or, Alcobé va comentar que «és un honor per a mi i per als meus companys poder treballar per Canillo els pròxims quatre anys». El tarannà que vol adoptar Alcobé és continuar la tasca «per fer un Comú transparent, rigorós i exigent amb mi mateix». 

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu