Search
Close this search box.

El cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea (UE), Landry Riba, han convocat una trobada amb els mitjans de comunicació per a informar sobre l’estat de les negociacions de l’acord d’associació amb la UE. Espot i Riba han indicat que, durant la darrera setmana, es va iniciar una ronda de negociació on es tractaven temes «sensibles» com temàtiques relatives a algunes de les quatre llibertats fonamentals que estan estipulades en l’acord. La qüestió migratòria, les telecomunicacions o els serveis financers, dels quals, la Unió Europea va presentar ja una primera proposta de protocol per a San Marino i Andorra, ja que aquest àmbit forma part de l’apartat multilateral del tractat.

Les línies vermelles del Govern en els serveis financers / Durant la compareixença, el cap de Govern i el secretari d’Estat han considerat que el Protocol de Serveis Financers presenta diversos punts que la delegació andorrana vol negociar amb la Unió Europea. Aquests punts serien la manca de reciprocitat en la instauració per part d’entitats europees al Principat sense que les entitats andorranes poguessin fer el mateix en la mateixa entrada en vigor de l’acord; l’estipulació d’un termini màxim de 10 anys en què les entitats financeres andorranes haurien de passar una avaluació per part de reguladors europeus per accedir al mercat interior europeu; l’atribució dels costos d’auditoria exclusivament a Andorra; l’elecció de qui exerceix la supervisió en segona instància; el fet que el protocol no menciona el Banc Central Europeu ni possibilitat d’accedir a la seva liquidació per part dels estats associats i la inclusió una clàusula de salvaguarda, que en la qual «la Comissió proposa incloure aquesta de forma específica i d’activació unilateral», segons ha explicat Riba. El secretari d’Estat ha esmentat que l’acord marc ja contempla un ítem similar que s’aplica en l’àmbit general de l’acord, que és la que la delegació andorrana vol que es mantingui també en aquest protocol.

La falta de reciprocitat / Espot i Riba han al·legat que la primera proposta de la negociació, arran d’una certa antipatia per part d’alguns estats membres de la UE i de la carta dels reguladors europeus, «sabíem que seria molt dur». I és que el primer protocol explica que, en el termini de 10 anys, les entitats financeres andorranes hauran de passar una sèrie d’avaluacions fins a poder incorporar-se, mentre que les europees podrien instal·lar-se al país, ja que la Comissió Europea considera que aquestes ja han passat les avaluacions pertinents, segons han assenyalat el cap de Govern i el secretari d’Estat. En aquest sentit, Espot ha defensat el Level Playing Field, que consisteix en el fet que les entitats financeres andorranes puguin operar a Europa en les mateixes condicions que els operadors europeus que mostrin interès a establir-se al Principat.

Andorra Telecom i el roaming / Actualment, s’està negociant una liberalització del mercat de telecomunicacions que passaria per un període transitori que deixaria pas a una obertura de fases, on s’acceptaria que empreses europees s’instal·lessin al país amb la condició que mantinguessin la mateixa qualitat que l’empesa nacional Andorra Telecom. Aquesta opció seria la postura defensada per la delegació andorrana. A més, existeix la perspectiva de què el roaming també passi per un període transitori per a la seva habilitació.

Manteniment del sistema de quotes / Respecte a la lliure circulació de persones, el Govern contempla el manteniment d’un sistema de quotes per obtenir l’autorització de permisos de residència, la verificació dels antecedents penals per a les professions sensibles i condicions adaptades, a més de la sol·licitud d’una declaració jurada d’antecedents penals, que s’aniria vigilant a través d’una metodologia aleatòria. Pels professionals liberals, Espot ha al·legat que aquells que es vulguin establir a Andorra hauran de sotmetre’s als mateixos criteris que els nacionals.

Negociar fins al final i sense dimissions pel resultat / El cap de Govern també s’ha referit a les veus crítiques amb l’acord d’associació, que apel·len per l’aturada de les negociacions, titllant aquesta acció d’«irresponsabilitat política». A més, en referència específica a Andorra Endavant i Concòrdia, partits que no es van adherir al pacte d’Estat impulsat pels Demòcrates i que són favorables a la suspensió, ha declarat que si qualsevol d’aquestes dues formacions ocupessin el seu càrrec, prendrien la mateixa decisió que ell. Així mateix, Espot ha sentenciat que cap membre del seu Govern dimitirà pel resultat de les negociacions ni del referèndum, ja que considera que és el seu mandat negociar i deixar que la ciutadania esculli.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu