El PIB del país ha crescut un 1,9% el segon trimestre de l’any. La xifra ve marcada per l’estabilització de creixement de tots els sectors productius, segons informa el departament d’Estadística. Pel que fa a la variació intertrimestral va ser del 2,6% respecte al primer trimestre de l’any.
En el segon trimestre tots els sectors han tingut taxes de creixement. En comparació amb els països de l’entorn, Andorra se situa per sobre de la variació de l’economia espanyola (1,8%), de la francesa (1%) i de la Unió Europea (0,4%).
L’evolució del PIB ve marcada per la dinàmica dels serveis, atès que el sector ha suposat més del 80% del PIB en els darrers anys. En el segon trimestre del 2023, l’àmbit d’activitat econòmica ha experimentat un creixement del 2,1%. Cal destacar que tots els sectors mostren valors positius en el segon trimestre de l’any. El sector de la construcció és un altre que mostra una variació positiva, en aquest cas d’un 5,7%. Pel que fa a l’agricultura i la indústria, també tornen a experimentar un creixement amb una taxa de variació de l’1,6% i del 0,8% respectivament.
Respecte als serveis és convenient fer una desagregació sectorial per entendre millor el creixement. Així doncs, el primer bloc en què es divideix el sector és el comerç, transport, hostaleria i informació, que suposa un 34% del VAB andorrà de serveis. El segon lloc és de les activitats financeres, immobiliàries, professionals i tècniques, que té un pes del 42%. El tercer lloc és de les administracions públiques, educació, sanitat, serveis socials i personals, que representen un 25% del VAB de serveis.
Les activitats del primer subsector comerç, hostaleria, transport, informació i comunicació han presentat una dinàmica molt positiva en els darrers anys i s’han construït en l’accelerador principal de l’economia. Tot i així, arran de la pandèmia de la Covid i l’alta vinculació amb el sector, durant l’any 2020 i 2021 va patir una desacceleració considerable, però va començar a recuperar-se durant l’any passat i enguany, experimentant un creixement del 2,1% actualment.
La seva evolució, però, contrasta amb els resultats del segon subsector. La crisi sanitària l’ha afectat però de manera menys intensa. Pel que fa al segon trimestre de l’any registra un 2,3%.
Per últim, l’evolució del subsector de les administracions públiques, educació, sanitat, serveis socials i personals s’ha mostrat molt més constant en els períodes esmentats. Per aquest segon trimestre de l’any experimenta un creixement de l’1,7%.