El president de la Cambra de Comerç, Josep Maria Mas, acompanyat pel cap de Govern, Xavier Espot, va presentar ahir, al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, l’Informe Econòmic de l’any 2022 que ha elaborat la seva institució. Durant la presentació de l’informe, Mas va estipular que dins del document apareixen 10 reptes que haurà d’afrontar Andorra en els pròxims anys per tal de créixer econòmicament i crear ocupació a mitjà i llarg termini. Un d’aquests reptes és l’adequació del marc d’immigració i laboral a les necessitats de les empreses i del país. Mas va destacar ahir durant la presentació que «l’elevada manca de personal actual requereix treballar en una estratègia d’immigració que respongui de manera més àgil i efectiva a les necessitats de l’empresa. En aquest sentit, la Cambra proposa un diàleg continu entre les patronals, els sindicats, el Govern i la societat en conjunt, ja que és la via per consensuar les accions adequades», segons va indicar el president de la Cambra de Comerç. Mas també va assenyalar que «és important afavorir un marc d’immigració i laboral que permeti l’atracció i la gestió del millor talent, un sistema que aposti per l’estabilitat en el lloc de treball i adaptar-se a les circumstàncies específiques dels sectors d’activitat».
Aquest és un dels 10 reptes que planteja la Cambra de Comerç dins del seu informe econòmic. La resta d’aquestes fites passen, per exemple, per la visió compartida del model turístic. En aquest punt, la Cambra continua assenyalant aquest sector com «un gran impulsor del creixement econòmic». Per aquest motiu, la Cambra ha impulsat la firma d’un conveni de col·laboració amb 13 entitats del sector per a conformar el Consell del Sector Privat del Turisme.
Així també, la Cambra fa èmfasis en el manteniment d’un sistema fiscal competitiu, esmentant en l’informe que «per créixer en un entorn global, la pressió fiscal no pot anar més enllà del 25%, i durant el 2022 Andorra va superar aquest llindar».
Paral·lelament, els altres reptes abordarien temàtiques com l’adaptació del comerç als nous reptes de la globalització, l’agilització i simplificació administrativa, l’impuls de programes per a la modernització i l’eficiència de les empreses, la transformació digital de l’empresa, l’economia circular i la sostenibilitat, una aposta decidida per la transició energètica i, finalment, l’encaix d’Andorra amb la Unió Europea.