La Junta d’AUTEA demana més ajuts al Govern perquè tinguin un model publicoprivat. Així ho va explicar la Junta de l’associació a EL PERIÒDIC arran de la publicació de les seves memòries d’activitats i del seu finançament. El pressupost durant el curs 2022-2023 ha sigut de 51.967,47 euros i d’aquest només un 19% ha estat finançat a través d’una subvenció del ministeri d’Afers Socials del país, sent finançada la resta per aportacions d’entitats privades.
La Junta va destacar que «nosaltres estem donant un servei específic i especialitzat del Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) al país, que té un alt impacte social, ja que del nombre total d’infants valorats per Conava, el 46% té TEA», i per això «creiem que som mereixedors de més suport dels ministres competents, perquè volem garantir sempre l’atenció directa als usuaris i a les famílies». En aquest sentit, AUTEA en rep de diferents entitats del país, com poden ser del SAAS, d’algun centre escolar, d’Afers Socials i del Col·legi Oficial de Psicòlegs d’Andorra (Copsia) i fan programes especialitzats per a cada tipus d’usuari. Recentment, a més, han obert un servei especialitzat de diagnòstic i intervenció (SEDI). D’aquests serveis, quatre tenen persones en llista d’espera, sobretot el SEDI, on «ja s’estan donant hores per al setembre i a l’octubre», ja que tenen sis persones actualment en llista d’espera. De fet, en la mateixa memòria s’explica que «no s’ha fet pràcticament difusió dels programes, per por a tenir una important demanda que no podem assumir», va destacar la Junta.
SEDI / És la mateixa Junta la que va explicar que en el cas del programa SEDI «estem bastant desbordats, hi ha hagut una allau de persones d’ençà que tenim el servei molt important».
Va informar que al país fa més o menys vuit anys que hi ha una derivació cap a la detecció precoç «que està funcionant molt bé. Però això vol dir que hi ha moltes persones adultes a Andorra que no estan diagnosticades», ja que abans no hi havia la informació que hi ha ara. «És avui en dia quan s’està coneixent bé el trastorn, quines alteracions té en el cervell de les persones que el pateixen, i per tant quins símptomes», va explicar, remarcant que estan rebent una alta demanda en adults.
Des de la Junta es creu que durant aquest any es reflectirà en el servei del SEDI, sobretot en noies: «No hi ha tanta bibliografia en els símptomes de les nenes i es necessita més coneixement, perquè els professionals especialitzats en el trastorn han basat la seva formació en l’estudi de TEA en nens», va explicar, per això «hi ha aquest biaix de gènere, que s’arrossega des de la infantesa fins a l’edat adulta, passant per l’adolescència. És quan apareixen altres trastorns com l’ansietat i la depressió, ja que aquestes dones no han rebut el suport que han necessitat des de petites».