Andorra la Vella ha tornat a celebrar aquest diumenge a la plaça del Poble una calçotada popular. Aquesta s’emmarca dins de l’agermanament entre la capital del País i Valls, que es va iniciar el 1967, i que s’havia suspès durant dos anys seguits arran de la pandèmia causada pel virus de la covid-19.
Abans de començar la calçotada, el cònsol major d’Andorra la Vella, David Astrié va rebre a l’edifici comunal l’Alcaldessa de Valls, Dolors Farré, i van posar en comú les bones relacions que hi ha entre els dos territoris, sobretot durant els últims vuit anys.
De fet, Astrié va posar de manifest que «estem molt contents de recuperar una tradició que fa dos anys que no celebràvem. A més, va recordar que l’any passat es va celebrar el 55è aniversari de l’agermanament, que es quan es va instal·lar a la plaça del Poble l’escultura «Homenatge als castellers», de l’artista català Antoni Llena. Farré a més, va recordar que «la relació amb Valls inclou un intercanvi gastronòmic entre les dues localitats, ja que rotatòriament, un any la parròquia acull la calçotada, i l’any següent la ciutat de Valls acull una escudella a càrrec de la Confraria d’Escudellaires d’Andorra la Vella».
Per altra banda, Farré va informar que «és un honor tornar a Andorra la Vella, una ciutat amb la qual hi ha hagut uns llaços molt estrets durant els darrers anys, per això portar aquí la festa gastronòmica de quilòmetre zero és molt important». A més, va explicar la manera correcta de menjar calçots i va assegurar que «la gent ha de deixar els guants de plàstic per als restaurants i s’ha d’embrutar les mans.»
Així doncs, després de l’acte formal de rebuda, Astrié i Farré es va n dirigir a la Plaça del Poble per degustar els calçots que estaven preparant per a centenars de persones des de primera hora del matí els membres de la Societat Agrícola i Secció de Crèdit de Valls, amb l’ajuda dels Escudellaires d’Andorra la Vella. Així doncs, es van preparar uns 6.000 calçots, que equivalen a unes 600 racions. Cada ració va anar acompanyada amb una terrina de salsa romesco, una botifarra sense gluten ni lactosa, una llesca de pa, vi DO Tarragona i un petit commemoratiu; que compta amb el distintiu d’Indicació Geogràfica Protegida (IPG).
La relació entre Andorra la Vella i Valls va començar l’any 1967 arran de l’interès dels sectors gastronòmics i de l’hoteleria per promocionar-se i establir intercanvis. Així doncs, aquell any es va signar el protocol entre les dues ciutats, que encara avui en dia es manté molt viu.